BPS-Sefer Halilović
0

"Alispahić, Izetbegović, Sadović i ostali moraju biti saslušani"

Sarajevo-x.com
Bh. patriotska stranka (BPS) pozvala je u saopštenju za javnost tužioca Branka Šljivara da u svojstvu svjedoka sasluša Bakira Alispahića, Nikolu Maslaka i Miru Poštić – bivše radnike MUP-a RBiH, te Bakira Sadovića i Bakira Izetbegovića – bivše radnike u Kabinetu predsjednika Predsjedništva RBiH Alije Izetbegovića, na okolnosti nestanka transkripata prisluškivanih razgovora koji su pribavljeni na nezakoniti način prisluškivanjem telefona predsjednika Sefera Halilovića za vrijeme agresije na RBiH.

"Tužilac Šljivar, kao nadležni tužilac, koji vodi istragu u slučaju izvršenja atentata 1993. na porodicu predsjednika Sefera Halilovića (što je djelo ratnog zločina!), ima očigledan povod u izjavi bivšeg minsitra MUP-a RBiH Bakira Alispahića da su razgovori o prisluškivanju Halilovića dostavljani u kabinet predsjednika Predsjedništva RBiH, Alije Izetbegovića, a postoji i izjava jednog 'insajdera', koja govori o tome da su i osobe iz Izetbegovićevog kabineta dolazile lično po razgovore u režimsku Službu državne bezbjednosti RBiH", navodi se u saopštenju.

"Bh. patriotska stranka (BPS) napominje da je dosje koji je režimska Služba državne bezbjednosti pravila o predsjedniku Haliloviću itekako selektovan i u potpunosti nelegalan te da iz njega nedostaju ključni razgovori koji bi pomogli u rasvjetljavanju atentata prema porodici predsjednika Halilovića. Razgovori o 7.7.1993. uglavnom nedostaju, kao i neki drugi prisluškivani razgovori iz drugih vremenskih perioda, a postoje dokazi koji upućuju na to da je MUP RBiH i kabinet predsjednika Predsjedništva RBiH, Alije Izetbegovića, tada, raspolagao sa tim razgovorima te očito od njih treba tražiti dalje odgovore u vezi ovog segmenta istrage na predmetu atentata na predsjednika Halilovića", istaknuto je.

Iz BPS-a najavljuju da će uskoro tužilaštvo, ali i javnost upoznati sa novim činjenicama u vezi atentata na predsjednika Halilovića iz 1993, dokumentima i izjavama, koje će dati nova usmjerenja tužilaštvu na ozbiljnijem i konkretnijem provođenju istrage u ovom slučaju koja je "najozbiljniji pravni slučaj političkog ratnog zločina unutar struktura RBiH".

"U svjetlu jedne druge neistinite izjave bivšeg ministra MUP-a RBiH, Bakira Alispahića, da su postojali dokazi za ratno procesuiranje predsjednika Sefera Halilovića na osnovu insinuacija ministarstva na čijem se čelu nalazio Alispahić, Bh. patriotska straka (BPS) napominje javnost da je predsjednik Predsjedništva RBiH, Alija Izetbegović, na sjednici Predsjedništva RBiH od 26.11.1993. izjavio da ne postoje dokazi protiv predsjednika Sefera Halilovića, što je, uostalom, indirektno utvrdio i Haški tribunal svojim presudama iz 2005. i 2007", stoji u obraćanju javnosti BPS-a.

Ova stranka će se, kako je navedeno, u svom parlamentarnom i zakonodavnom životu zalagati da se u FBiH uvedu zakoni po kojima neće biti zastare za krivična djela nelegalnog prisluškivanja, orkestriranog širenja laži i provođenja defamacije, u čemu su, tvrde oni, bivši rukovodioci MUP-a RBiH i Službe državne bezbjednosti RBiH imali mračnjačku ulogu koja podliježe krivičnoj odgovornosti.