Federalni štab Civilne zaštite
0

Alija Tihić: Sistem zaštite i spašavanja funkcioniše

SRNA
Aktivnosti Federalnog štaba Civilne zaštite i svih snaga koje su organizovane na zaštiti i spašavanju od elementarne nepogode koja je zahvatila BiH doprinijele su da niko nije poginuo prilikom akcija spašavanja, izjavio je načelnik Štaba Alija Tihić.

Istakavši važnost odluke Vlade Federacije BiH o proglašenju stanja krizne i druge nesreće, Tihić je rekao da su time upućene i odgovarajuće naredbe kantonalnim štabovima i nižim nivoima vlasti.

"Pokazalo se da sistem zaštite i spašavanja zaista funkcioniše i da su svi odgovorno obavili svoj zadatak. Budući da je pred nama još jedan talas snježnih padavina, na današeem sastanku procijenili smo šta dalje treba da uradimo", rekao je Tihić na konferenciji za novinare u Sarajevu.

On je ukazao na hitno i potpuno osposobavanje svih magistralnih i regionalnih puteva, posebno radi medicinskog zbrinjavanja stanovništva koje se nalazi u ugroženim područjima.

Tihić nije isključio mogućnost angažovanja Oružanih snaga BiH i pripadnika Eufora na obezbjeđenju vertikalnog transporta i dostavi lijekova i hrane, te podsjetio na ponudu Eufora za evakuaciju bolesnih do zdravstvenih ustanova.

"Potrebno je dodatno angažovati specijalizovane snage za zaštitu i spašavanje, kao što je Služba za spašavanje iz lavina i nanosa i Federalna specijalizovana jedinica za spašavanje iz snijega pri Federalnom MUP-u, budući da oni mogu doći do ugroženih područja", naveo je Tihić.

Istakavši da je na sastanku zaključeno da treba animirati i dati uputstva i nižim nivoima vlasti da preduzmu odgovarajuće mjere u svojim sredinama, Tihić je apelovao na građane da čiste snijeg ispred svojih stambenih i poslovnih objekata, te još jednom zamolio da se ne iznosi smeće ispred kontejnera, jer trenutno ne može biti odvezeno do gradske deponije.
Predsjednik Vlade Federacije BiH Nermin Nikšić, koji je danas prisustvovao sastanku, istakao je da će, na molbu premijera Republike Srpske Aleksandra Džombića, premijer Hercegovačko-neretvanskog kantona usmjeriti jedan dio mehanizacije na područje opštine Istočni Mostar i Zijevnja, koje je potpuno odsječeno, te prema Berkovićima, gdje je veoma teška situacija.