BiH
58

Alija Delimustafić i ostali uhapšeni u jučerašnjoj akciji "Pravda" predati Tužilaštvu KS

Piše: Š. B.
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Privođenje osumnjičenih uhapšenih u jučerašnjoj policijskoj akciji pod nazivom "Pravda" u prostorije Tužilaštva Kantona Sarajevo započelo je rano jutros. Osumnjičeni su, nakon saslušanja u prostorijama Federalne uprave policije, proslijeđeni u Kantonalno tužilaštvo na daljnje postupanje.

Nakon što budu saslušani u Tužilaštvu KS, postupajući tužilac će odlučiti o eventualnom traženju pritvora.

Na području BiH slobode je jučer lišeno ukupno 15 osoba koje se sumnjiče za krivično djelo organizirani kriminal, u vezi sa krivičnim djelima zloupotreba položaja, povreda zakona sudije, pranje novca i prevara.

Na području naše zemlje i Hrvatske policijski službenici su jučer vršili pretrese na više od 60 lokacija.

Tokom dana privedeno je nekoliko osoba među kojima su bivši ministar unutrašnjih poslova Republike BiH Alija Delimustafić, nekadašnji tjelohranitelj prvog predsjednika Republike BiH Alije Izetbegovića Juso Škrijelj, sarajevski advokat Emir Karača kao i uposlenica Općine Stari Grad Sarajevo Lejla Cerić.

Slobode su lišeni i bivša pravobraniteljica Općine Stari Grad Suada Hadžić i stručnjak za saobraćaj Zavoda za planiranje razvoja Kantona Sarajevo Hajrudin Omerbegović.

Tokom jučerašnjeg dana policijski službenici izvršili su i pretrese u zgradama Općine Stari Grad, Zavoda za planiranje KS i Općinskog suda Sarajevo dok je hrvatski USKOK pretresao nekretnine donedavne sutkinje Općinskog suda u Sarajevu Lejle Fazlagić u Hrvatskoj.

Tužilaštvo KS je u ovom predmetu istražne radnje provodilo u koordinaciji sa Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta Hrvatske (USKOK), a značajna saradnja ostvarena je i sa Upravom za organizovani i teški kriminal MUP-a RS, pri čemu je asistenciju pružila i Obavještajno-sigurnosna agencija Bosne i Hercegovine.