BiH
1

Alagić: FUP izuzima dokumentaciju s Farmaceutskog fakulteta u Sarajevu

Anadolija
Damir Alagić (Foto: Anadolija)
Damir Alagić (Foto: Anadolija)
Zbog sumnje u izvršene nezakonitosti, Federalna uprava policije (FUP) upala je na Farmaceutski fakultet Univerziteta u Sarajevu.

Ovo je za agenciju Anadolija potvrdio advokat spomenutog fakulteta Damir Alagić, dodajući da je dekanesa tog fakulteta prof. dr. Davorki Završnik uočila niz nepravilnosti u radu Farmaceutskog fakulteta, te je kontaktirala Kantonalno tužilaštvo i predala potrebnu dokumentaciju.

"Nakon utvrđenog činjeničnog stanja, odnosno, između ostalog, da nisu plaćani doprinosi, da postoji neprijavljivanje poreza, kao i druga nedjela, dekanesa Završnik je obavijestila Kantonalno tužilaštvo Sarajevo koje je promptno reagiralo i, koliko je nama poznato, pripadnici FUP su već ušli i počeli izuzimati određenu dokumentaciju koja im je potrebna za dio posla koji im je naložio tužilac.Vjerujem da će Kantonalno tužilaštvo podići optužnicu protiv odgovornih osoba u ovom slučaju", rekao je advokat Alagić.

Iz Kantonalnog tužilaštva Sarajevo i FUP-a danas nismo mogli dobiti potvrdu ovih informacija.

Advokat Alagić je dodao kako je o cijelom skandalu obaviješten i kantonalni ministar obrazovanja Damir Marjanović od kojeg, kako je dodao Alagić, Farmaceutski fakultet očekuje adekvatnu reakciju.

Kako je navedeno u dopisu koji je upućen Marjanoviću, na prvoj sjednici Upravnog odbora fakulteta 22. maja 2012. godine, nakon što je prof. dr. Davorka Završnik stupila na dužnost dekanese Farmaceutskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, u okviru razmatranja Izvještaja o finansijskom poslovannu fakulteta za 2011. godinu, "uočene su mnoge nepravilnosti i nelogičnosti u samom izvještaju".

Uz ostalo, kako se ističe, uočene su "sumnjive transakcije" sredstava sa fakulteta na račun jedne privatne agencije čiji je vlasnik ujedno i uposlenik Farmaceutskog fakulteta. Riječ je o transakcijama vrijednim preko 100 hiljada konvertibilnih maraka.

Prema izvještaju koji je prezentiran na Upravnom odboru fakulteta, nisu sačinjavane specifikacije za plaću i specifikacije za isplaćene ugovore o djelu, nedostaju fakture po osnovu kojih je vršeno plaćanje, nedostaju izvodi iz banaka, plaće nisu ispravno obračunavane zaposlenicima, nisu obračunavani niti uplaćivani prihodi od poreza na dohodak fizičkih lica od nesamostalne djelatnosti, a završni računi nisu predavani.

Također, kako je navedeno, iz dokumentacije dobivene od Federalnog zavoda MIO/PIO utvrđeno je da redovno nije vršena uplata doprinosa za penzijsko-invalidsko osiguranje zaposlenika Fakulteta u period od 2002 do 2011. godine.

"Imajući u vidu naprijed navedeno, evidentno je da je dekanesa fakulteta preduzela sve neophodne radnje na otkrivanju i otklanjanju nepravilnosti u radu fakulteta iz perioda prije nego je ona došla na dužnost dekanese, te eventualnom procesuiranju odgovornih za nezakonite radnje. Konstantne kontrole od strane Kantonalne prosvjetne inspekcije i niz izdatih prekršanih naloga, ne mogu se nikako drugačije shvatiti nego pritisak na rad dekanese fakulteta i njeno ometanje u daljem radu", navedeno je u dopisu kojeg je advokat Alagić uputio ministru Marjanoviću.