Sarajevo
140

Aktivisti za zaštitu rijeka protestom pozvali na prekid gradnje hidroelektrana

L. K.
(Foto: I. L./Klix.ba)
(Foto: I. L./Klix.ba)
Predstavnici organizacija koje se bore za zaštitu rijeka okupili su se danas ispred Parlamenta FBiH kako bi apelovali da se na sjednici Doma naroda usvoje dopune Zakona o električnoj energiji, kojim je predviđena zabrana dalje gradnje MHE.

Lejla Kusturica, liderica i aktivistica Fondacije Atelje za društvene promjene, rekla je kako se nada da će 58 delegata Doma naroda usvojiti Zakon o električnoj energiji, za koji se aktivisti, mještani i građani bore već 10 godina.

"Ova gradnja koja uništava naše rijeke i uništava naš opstanak. Jako je važno da oba Doma parlamenta usvoje ovaj Zakon u što kraćem roku kako bismo spriječili dalju gradnju MHE. Očekujemo da se danas 58 ljudi neće oglušiti o volju nekoliko stotina aktivista, hiljade mještana, desetine hiljada građana koji šalju pisma i apeluju ljudima koji sjede u ovoj instituciji", rekla je danas Lejla Kusturica, liderica i aktivistica Fondacije Atelje za društvene promjene

Podsjetila je kako je Predstavnički dom u aprilu ove godine u redovnoj proceduri usvojio ovaj zakon, a danas je ovaj zakon na dnevnom redu po hitnoj proceduri u Domu naroda.

"Zaista se nadamo da nas domovi neće dovesti u neku proceduralnu zavrzlamu i odužiti proces usvajanja zakona. Ovdje je posebno važno vrijeme jer zakon sprječava izdavanje daljnjih koncesija. U Federaciji BiH se u ovom trenutku planira, gradi ili su izdate dozvole za 194 male hidroelektrane. Procjenjujemo da dopune Zakona o električnoj energiji nam mogu pomoći da spriječimo gradnju oko 100 malih hidroelektrana", zaključno je navela.