Ženski marš
60

Aktivisti najavili krivične prijave protiv političara i širenje pokreta izvan Sarajeva

B. T.
Pokret će pružiti podršku radnicima na sutrašnjem protestu (Foto: T. S./Klix.ba)
Pokret će pružiti podršku radnicima na sutrašnjem protestu (Foto: T. S./Klix.ba)
Predstavnice Pokreta "Ženski marš – Borba za život" na konferenciji za novinare ispred zgrade Parlamentarne skupštine BiH u Sarajevu danas su najavile podnošenje krivičnih prijava protiv zvaničnika i njihovih šefova, kako su rekle, zbog neporovođenja zakona BiH.
Ovaj pokret, koji je već dva puta u Sarajevu organizirao proteste na kojima je iskazano nezadovoljstvo zbog nenabavke vakcina i neadekvatnog odgovora vlasti na pandemiju, sredinom mjeseca se obratio državnim i federalnim parlamentarcima.

Tražili su pokretanje postupka smjene trenutnog saziva Vijeća ministara BiH i Vlade Federacije BiH. Danas je istekao rok do kojeg su zastupnici trebali odgovoriti na zahtjeve.

Parlamentarci ignorirali zahtjev

"Od 42 zastupnika u Zastupničkom domu Parlamenta BiH, koji uredno primaju platu za svoj nerad, njih 38 uopće nije odgovorilo. To su učinili samo Aida Baručija, Damir Arnaut, Mirjana Marinković-Lepić i Predrag Kojović. Iz Doma naroda, od 15 delegata, odgovorio je samo jedan - Zlatko Miletić. Ne ulazim uopće u to iz kojih stranaka dolaze, ali smo svjesni njihove potrebe da ignorišu osnovni razlog zbog kojeg su tu gdje jesu - glas naroda. Upravo zbog toga i neprovođenja zakona BiH koji predviđaju nešto drugačije reakcije, mi smo odličili podnijeti krivične prijave protiv izabranih zvaničnika i njihovih šefova, to će biti naš prvi korak", kazala je Aida Feraget, jedna od aktivistica.

Kako je objasnila članica ovog pokreta Nejra Latić-Hulusić, slično je i s Federalnim parlamentom, gdje iz Zastupničkog doma nije odgovorio niko, dok je iz Doma naroda to učinilo samo dvoje delegata - Segmedina Srna i Aner Žuljević.

Maja Gasal-Vražalica kazala je da "Ženski marš" žele decentralizirati i da će djelovati i u drugim gradovima u Bosni i Hercegovini. Međutim, rekla je da ne pretendiraju da postanu politički subjekt.

Javnosti su se danas obratili i prof. dr. Enver Kazaz s Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, Jasmin Hasanović s Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu te Emina Adilović i Edin Rikalo u ime studenata Filozofskog fakulteta u Sarajevu.

Podrška sutrašnjem protestu u Sarajevu

Predstavnici pokreta najavili su da će sutra pružiti podršku Sindikatu trgovine i uslužnih djelatnosti u protestnom maršu u Sarajevu.

Skup počinje okupljanjem na parkingu Željezničke stanice od 11 do 12 sati, a kolona automobila potom će se kretati gradom kroz ulice Put života, Krupska, Ložionička, Zmaja od Bosne, Hiseta, Obala Kulina bana, Radićeva, Maršala Tita uz zaustavljanja ispred tržnih centara. Oko 13 sati kolona će se zaustaviti između BBI centra i Velikog parka, gdje je predviđeno obraćanje.

Organizatori su prisutne zamolili da se strogo pridržavaju epidemioloških mjera.