BiH
0

Aktivisti koalicije "Prvi mart" kod načelnika općine Novi Grad

FENA
Načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić primio je aktiviste Koalicije organizacija civilnog društva "Prvi mart“ Emira Suljagića i Emina Mahmutovića.

Razgovarano je o načinima na osnovu kojih Općina Novi Grad Sarajevo može pomoći realizaciju projkata koje provodi Koalicija "Prvi mart“.

Načelnik Efendić podržao je aktivnosti Koalicije "Prvi mart“, te istakao potrebu da se zakonskim rješenjima olakša proces povratka u RS. U tom smislu je izrazio spremnost za podršku u postizanju političke saglasnosti, kako bi se ove inicijative realizovale i u zakonodavnoj proceduri.

S obzirom na to da je Općina Novi Grad Sarajevo i ranije imala osigurana finansijska sredstva, koja su u budžetu planirana za održivi povratak, učesnici sastanka su dogovorili da se dio tih sredstava usmjeri upravo preko koalicije "Prvi mart".

"Mi smo u Novom Gradu postigli značajne rezultate na izborima na sličan način i isključivo našim radom. Rad rješava većinu problema. To je i razlog zbog kojeg smo pozvali ljude iz Koalicije "Prvi mart“, kako bi zajednički utvrdili mogućnosti na osnovu kojih bi se Općina Novi Grad Sarajevo uključila u njihovu akciju", istakao je načelnik Efendić.

On je dodao da je Organizacija studenata iz Srebrenice koja je organizirala cijelu kampanju oko Srebrenice ustvari pokazala kako se radom može napraviti mnogo.

"Za budućnost BiH najvažnije je da se dovrši realizacija ANEX-a 7 Dejtonskog mirovnog sporazuma. Povratak ljudi na svoja ognjišta je jedan od osnovnih preduslova da bi država mogla funkcionisati u budućnosti", riječi su Efendića.

Koordinator Koalicije Emir Suljagić predstavio je načelniku Efendiću aktivnosti i ciljeve ove organizacije, koja okuplja više od 30 udruženja povratnika u bh. entitet Republiku Srpsku.

"Cilj Građanske koalicije je država u kojoj smo svi mi, njeni građani, jednaki pred ustavom i zakonima. Država u kojoj nijedan pedalj zemlje nije isključivo bilo čiji već svih nas, jednakopravnih građana Bosne i Hercegovine", rekao je Emir Suljagić.

On je najavio pokretanje kampanje putem koje će se ljudima omogućiti da na izborima 2014. godine glasaju tamo gdje su imali prijeratno prebivalište, odnosno gdje su bili popisani 1991. godine, saopćeno je iz Press službe Općine Novi Grad.