Na terenu s komunalnim redarima
0

Ako ne čistite snijeg i ledenice možete dobiti kaznu do 3.000 maraka

Piše: Maja Beker
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Neprohodni trotoari, snijeg koji pada sa krovova i ledenice koje mogu svakog trenutka pasti nekome na glavu samo su neki od problema s kojim se građani Sarajeva, ali i drugih gradova širom BiH, suočavaju svake zime. Komunalni redari u saradnji s inspektorima pokušavaju stati tome ukraj, a kazne za "neposlušne" iznose i do 3.000 KM.

Svako jutro u 7 sati komunalni redari Edin Baltić i Vesna Kovačević krenu u obilazak područja općine Centar Sarajevo. Njihov zadatak je da, između ostalog, pronađu objekte koji zbog neočišćenih prilaza ugrožavaju kretanje građana, ili zbog toga što nisu očistili ledenice sa krovova ugrožavaju njihove živote.

"Trenutno su nam prioritet glavne i frekventne ulice te stajališta javnog gradskog prijevoza. U ulici Maršala Tita, na brojevima 3 i 5 zabilježili smo da s krovova vise velike ledenice koje direktno ugrožavaju građane dok stoje na tramvajskom i autobuskom stajalištu. Ujutro obiđemo sve, evidentiramo i nakon dva sata ponovimo obilazak. Ukoliko snijeg i ledenice nisu uklonjeni, razgovaramo sa odgovornim osobama, napravimo zapisnik koji potom šaljemo Komunalnoj inspekciji koja se dalje bavi tim slučajem", rekao je Baltić.

Opomena i kazne za neposlušne

Dakle, stanari, ili njihovi upravitelji, su dužni očistiti snijeg i ledenice ispred ulaza i sa krovova. Pravne osobe moraju to isto uraditi te osigurati prilaz objektu sa svih strana. Ako su u pitanju radnje, vlasnici su dužni očistiti snijeg duž cijelog izloga.

Ukoliko to ne učine, komunalni redari naprave zapisnik koji daju Kantonalnoj komunalnoj inspekciji i slučaj ide na sud koji određuje kazne za prekršioce Zakona o komunalnoj čistoći.

Kazne za pravne osobe su od 500 do 3.000 maraka, za odgovorne osobe od 200 do 700 maraka, a za fizičke osobe od 10 do 500 maraka. O svemu odlučuje Kantonalni sud Sarajevo.

"Nekad izreknu samo opomenu, nekad oslobađajuću presudu, a onima koji Zakon krše više puta izreknu veće kazne", rekao je Baltić.

Posao komunalnih redara nije lagan i često nailaze na probleme.

"Neke osobe ne žele dati ličnu kartu, mnogi budu drski ili nas otjeraju, ali ima i onih koji nas vrlo kulturno i korektno prime i saslušaju", rekla je Kovačević.

Nema povlaštenih

Šetajući Titovom ulicom i Ferhadijom na mnogim objektima možete primijetiti natpise "Pazi ledenice" i slično. No, ti natpisi, tvrde redari, ne znače ništa.

"Oni su tu da skrenu pažnju prolaznicima, ali ledenice ih i dalje ugrožavaju te je to potrebno očistiti", rekla je Kovačević.

Za čišćenje stajališta javnog gradskog prijevoza zadužen je GRAS te su i ona predmet istraživanja komunalnih redara. Također, redari bilježe i to da li firme, koje su zadužene za čišćenje cesta, rade svoj posao.

"Prema svima postupamo jednako, nije bitno da li su u pitanju državne institucije i firme, privatni objekti ili građani. Za nas nema razlike", naglasio je Baltić nakon što smo na pojedinim državnim institucijama primijetili ledenice koje vise sa krovova.