BiH
1

Akciji "Hljeb od tekstila" pridružile se dvije mjesne zajednice u općini Centar

Klix.ba
Stanovnici mjesnih zajednica općine Centar ''Mejtaš-Bjelave'' i ''Bardakčije'', na inicijativu njihovih sekretara Mersihe Delalić i Elvisa Šatrovića i savjeta MZ učestvuju u humanitarno-ekološkoj akciji pod nazivom ''Hljeb od tekstila''.

Riječ je o dobrovoljnoj akciji prikupljanja korištene odjeće i obuće za pomoć osobama u stanju socijalne potrebe i radu javnih kuhinja, ali i očuvanju životne sredine.

Akcija ''Hljeb od tekstila'' uspješno se provodi već dvije godine u Sarajevu i Banjoj Luci. U Sarajevu je organizuju humanitarna udruženja ''Adra BiH'' i ''Ruke'', a u Banjoj Luci ''Mozaik prijateljstva''. Odjeća koju su darovali stanovnici mjesnih zajednica ''Mejtaš-Bjelave'' i ''Bardakčije'' uručena je predstavnicima humanitarnog udruženja ''Ruke'' u Sarajevu.

Volonter ''Adre'' Ilija Davidović je pojasnio ciljeve ove akcije i kako tekstil postaje hljeb.

"Akcija 'Hljeb od tekstila' pokrenuta je sa ciljem prikupljanja korištene odjeće za osobe u stanju socijalne potrebe, ali i za reciklažu odnosno preradu, a novcem od prodaje takvih proizvoda obezbjeđuju se namirnice za javne kuhinje. Volonteri prikupljaju odjeću u naseljima koja su unaprijed obaviještena. Donirana odjeća i obuća se razvrstava, a korisnicima - onima kojima je najpotrebnije se uručuje samo kvalitetna i ispravna roba. Tekstil koji nije zadovoljavajuće kvalitete se prerađuje i od njega izrađuju pamučne krpe kao i drugi reciklirani proizvodi čijom se prodajom obezbjeđuju namirnice za javne kuhinje", rekao je Davidović.

Zbog velike količine prikupljene odjeće koja se ne može ponovno upotrijebiti, pomenuta udruženja došla su na ideju o nastavku akcije ''Hljeb od tekstila'', koja za cilj ima pomoći prvenstveno ženama sa invaliditetom, kao i drugim nezaposlenim i ugroženim osobama. Tokom prethodnih mjeseci započele su radionice na kojima polaznici uče vještine šivanja, da bi kasnije radili na redizajnu stare odjeće, od koje bi se pravile torbe, papuče, kecelje, cekeri i drugo. Jedan ciklus radionica traje tri mjeseca, soapćeno je iz Općine Centar.