BiH
4

Akcija Revolta pred popis stanovništva: Bosanac i Hercegovac prije svega

Piše: D. Brkić
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Omladinski pokret Revolt u Tuzli počeo je s realizacijom uličnih akcija u okviru kampanje "Jer zemlju čine ljudi". Naime, riječ je o kampanji koja se realizuje pred i tokom popisa stanovništva u BiH, a koji će se održati od 1. do 15. oktobra 2013. godine

Cilj kampanje "Jer zemlju čine ljudi", kako navode u Revoltu, je pružanje informacija građanima o ciljevima i pravilima predstojećeg popisa, te afirmacija slobode izražavanja građana. U Revoltu navode kako su građani BiH izloženi različitim vrstama pritiska, manipulacija i zabluda koje se plasiraju, kako navode, od brojnih vjerskih, nacionalnih i etničkih organizacija.

Stoga je Revolt odlučio da realiziju ulične akcije, a u Tuzli su danas na platou kod Ismeta i Meše dijeljeni leci s parolom: "Bosanac i Hercegovac prije svega".

Također, građani su dobili i informacije o predstojećem popisu stanovništva, te upoznati su o načinima kako da izraze svoje vlastite identitete.

Današnja prva ulična akcija Revolta u Tuzli nije izazvala pretjeranu pažnju slučajnih prolaznika. Međutim, do popisa stanovništva Revolt će organizovati još nekoliko uličnih akcija.