BiH
43

Akcija FUP-a u Tuzli: Uhapšene tri osobe, zaplijenjeno oružje

Piše: A. K.
Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
Policijski službenici Federalne uprave policije (FUP) na području Tuzlanskog kantona (TK) danas sprovode operativnu akciju pod nazivom "Majevica" u kojoj su dosad na području Tuzle uhapšene tri osobe.

Dosad su na području TK pretresene četiri lokacije, a dok je na petoj još uvijek u toku.

Po naredbi Općinskog suda u Tuzli, a pod nadzorom Tužilaštva TK, pripadnici FUP-a su u Tuzli uhapsili tri osobe koje su osumnjičene za krivična djela nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija, na način da su duži vremenski period neovlašteno nabavljali, držali i skrivali veću količinu vatrenog oružja, municije i eksploziva koju su potom stavljali u promet prodajom trećim nepoznatim osobama sa područja FBiH.

Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
Foto: Darko Zabuš/Klix.ba

Kako su naveli iz FUP-a, riječ je o 51-godišnjem S.K., 44-godišnjem E.K. i 40-godišnjem S.S.

Prilikom dosadašnjih pretresa, policijski službenici FUP-a su pronašli i oduzeli veću količinu vatrenog oružja, odnosno puškomitraljez, jedan kilogram eksploziva, hekler, ručni bacač, više komada automatskih puški, pištolja i bombi, zatim veću količinu municije i okvira za automatsko oružje te mobilnih telefonskih aparata i SIM kartica koji su korišteni za izvršenje predmetnog krivičnog djela, kao i drugih predmeta koji potiču ili se dovode u vezu sa istim.

S obzirom da je akcija još uvijek u toku iz Tužilaštva TK za Klix.ba su kazali da će javnosti detalji biti poznati po okončanju ove akcije u cijelosti.

Ovoj akciji prethodila je višemjesečna istraga, a nakon izvršenih pretresa, osobe lišene slobode će biti privedene u službene prostorije FUP-a u Tuzli radi kriminalističke obrade, nakon čega će u zakonskom roku uz Izvještaj o izvršenom krivičnom djelu biti predate na dalju nadležnost Tužilaštvu TK.