Eko šetnja
713

Akcija čišćenja obale Drine u Goraždu: Buđenje svijesti građana o čistoj životnoj sredini

E. A.
Foto: E. A./Klix.ba
(Foto: E. A./Klix.ba)
World Vision Bosna i Hercegovina, u devet bh. općina, u saradnji sa partnerima provodi aktivnosti koje doprinose otklanjanju odnosno rješavanju negativnih posljedica klimatskih promjena. Jedna od takvih je i projektni sporazum sa Goraždem i realizovana Eko šetnja uz akciju čišćenja priobalja Drine.

"Vrijednost projekta je 12.518 KM i odnosi se na postavljanje kanti za sitni otpad i akcije čišćenja. Kroz naše djelovanje trudimo se uticati na promjenu navika svih građana jer malim promjenama u vlastitom ponašanju doprinosimo očuvanju životne sredine. Trebamo se svi zajedno brinuti o okolišu i njegovom očuvanju jer ne postoji drugi plan ili alternativa", kaže Edisa Ahmetspahić Hendo, predstavnica organizacije.

Akcija je imala za cilj podizanje svijesti građana o zaštiti okoliša.

"I da na taj način pokažemo i našoj djeci prave vrijednosti kolektivnog življenja tako da mi je drago što je danas najviše bilo djece i mladih. Danas čistimo obale Drine od sitnog otpada, a naše komunalno preduzeće već danima radi na košenju i čišćenju tih obala", istakla je Adisa Borovac, pomoćnica gradonačelnika za prostorno uređenje. Među njima djeca i mladi, sportisti i nekolicina starijih Goraždana.

U akciji su uzeli učešća i članovi Atletskog kluba i Škole trčanja iz Goražda.

"Atletski klub i Škola trčanja koriste šetališta pored Drine gdje obavljamo naše svakodnevne treninge i nažalost ona su jako zapuštena i prljava. Zaista moramo svi krenuti od sebe, očistiti svoje avlije, dvorišta i grad u cjelini jer za ovakvo stanje najvviše smo sami krivi kao pojedinci jer tu provodimo mnogo vremena i bacamo smeće i mislim da je krajnje vrijeme da se postave i kamere da se mogu otkriti i sankcionisati nesavjesne osobe", ističe Emir Hastor državni prvak u maratonu.

Iz gradske uprave najavljuju da će od ponedjeljka u priobalju biti postavljene kante za sitni otpad za čiju nabavku je World Vision osigurao sredstva u izosu od 12. 500 KM

"Kante će biti postavljene duž šetališta Rasima Živojevića, od Gun Gor parka prema gradskom stadionu te od Mosta žrtava genocida u Srebrenici, kroz Omladinsku Ulicu do industrijske zone. Molimo građane da to ne uništavaju već da zajedno ovaj grad učinimo čistijim i kvalitetnijim mjestom za življenje. Ovo je samo jedan od koraka koje ćemo poduzeti u narednom periodu", kaže Adisa Borovac.

Najavila je da će se uskoro pristupiti sanaciji uništenih i nabavci novih klupa u gradu uz napomenu da gradska uprava ima odličan tim mladih ljudi koji intezivno rade na poboljšanju ambijenta za život i projektima koji su od velike važnosti za sve. Međutim, kako je kazala, u tome je potrebna i bezuslovna podrška građana.