BiH
24

Akcija Čekić: Sutkinja Miletić te Ramo Brkić i Senad Šabić predati Tužilaštvu BiH

Piše: E. F.
Ramo Brkić, Azra Miletić i Senad Šabić
Ramo Brkić, Azra Miletić i Senad Šabić
Nakon saslušanja u prostorijama SIPA-e, sutkinja Suda BiH, Azra Miletić predata je u nadležnost Tužilaštva BiH zajedno sa Ramom Brkićem i Senadom Šabićem zbog sumnje da je počinila krivično djelo primanje dara ili drugih oblika koristi i zloupotrebu položaja, dok su Brkić i Šabić osumnjičeni za davanje dara ili drugih oblika koristi.

Podsjećamo, trojka je uhapšena jučer i to u okviru policijske akcije pod kodnim nazivom Čekić. Najprije je, kako smo saznali, došlo do hapšenja Rame Brkića i Seada Šabića i to neposredno nakon sudskog ročišta u Sudu BiH kojim je predsjedavala i kasnije uhapšena sutkinja Azra Miletić.

Naime, kako nam je potvrdio Asim Crnalić, advokat Brkića i Šabića u predmetu koji se protiv njih već po drugi put vodi pred Sudom BiH, obojica su uhapšeni na samom izlazu iz Suda.

"Nakon što je završeno ročište na kojemu su iznesene završne riječi tužilaštva i odbrane te smo krenuli izaći sa suda, mojim branjenicima je prišao pripadnik SIPA-e i uhapsio ih," kazao nam je Crnalić.

U večernjim satima uslijedilo je hapšenje sutkinje Miletić ali i pretres njenog stana. Također su obavljeni pretresi i na još nekoliko lokacija i to u Sarajevu, Bihaću i Tuzli.

Mito od 100.000 KM uoči presude

Nakon jučer održanog ročišta trebalo je uslijediti izricanje presude u ovom predmetu. No, kako se čini istraga koju je vodilo Tužilaštvo BiH a kojoj je informisan i sudija za prethodni postupak Suda BiH, urodila je plodom.

Tako je trojka privedena na saslušanje. Nezvanično se moglo saznati da je sutkinja Miletić primila od optuženih mito od 100.000 KM. Navodno, ona je taj iznos tražila kako bi izrekla što manju kaznu optuženima ili ih čak oslobodila krivnje. Dio novca je već preuzela dok je konačnu kaznu trebala izreći sutra.

Navodno, sutkinja je bila u velikim dugovima. S druge strane, pojavile su se spekulacije i da je sutkinja zapravo smetnja jer donosi presude u predmetima ratnih zločina slijedeći krivični zakon iz SFRJ. Također, spominje se da se u ovom slučaju radi i o ometanju pravosuđa.

No, šta je od svega ovoga tačno pokazat će istraga koju vodi Tužilaštvo BiH. Navodno, telefoni sutkinje su prisluškivani mjesecima u tajnoj istrazi Tužilaštva, a tokom koje se došlo do veoma čvrstih dokaza u ovom predmetu.

Vasvija Vidović, advokatica osumnjičene sutkinje za Klix.ba je kazala kako su osumnjičeni još uvijek u nadležnosti Tužilaštva BiH te da će odbrani dokumentacija u ovom predmetu biti predata tek sutra.

Poništene presude

Inače, Brkić je bivši komesar Policije Unsko-sanskog kantona i nakon prvostepenog postupka osuđen je na 11, a Šabić na 10 godina zatvora. Kazna im je izrečena zbog proizvodnje i trgovine drogom, zloupotrebe položaja i korupcije. Međutim, ta presuda je ukinuta i suđenje je ponovljeno pred Apelacionim vijećem Suda BiH kojim predsjedava Miletićeva.

U Sudu BiH su svjesni da hapšenje njihove sutkinje samo po sebi baca sjenu na ugled ove institucije, te da može poljuljati vjeru građana u pravosuđe.

Zbog ove situacije, pod lupom bi se mogli naći i neki drugi predmeti u kojima je sudila Azra Miletić.

Od 2004. godine, otkad je sutkinja Suda BiH, Miletić je postupala među ostalim u predmetu Haris Čušević Oks, te predsjedavala vijećima, koja su oslobodila optužbi za ratne zločine Miloša Stupara i Gorana Sarića.