BiH
0

'Air Bosna' bi uskoro trebala poletjeti i pored protivljenja Svjetske banke

NINA
I pored protivljenja međunarodnih financijskih institucija, prije svega Svjetske banke bh. avionska kompanija "Air Bosna" mogla bi uskoro poletjeti.

«Da bi "Air Bosna" mogla nesmetano nastaviti rad, potrebno je da njezini avioni polete najkasnije do kraja maja», smatra Mustara Eminefendić, v.d. direktora bh. avionske kompanije, obrazlažući to činjenicom da uskoro očinje sezona, te da bi u protivnom svi termini bili popunjeni.

«Dio novca neophodan za sanaciju stanja u 'Air Bosni' predviđen je i u proračunu koji je objavljen u Službenom listu. Mi smo u suradnji s Ministarstvom prometa i veza nastavili aktivnosti i dio posla je već urađen», kazao je Eminefendić i dodao da novac koji je za pomoć "Air Bosni" predvidjela Hypo Alpe-Adria-Banka još nije operativan.

Eminefendić je istaknuo i to da više ne žele iznajmljivati avione, jer se mnogo više isplati njihova kupovina kroz najam, te da još uvijek nije poznato koji će avion nabaviti, što znači da je nepoznato i koliko će putnika biti moguće prevesti na jednoj destinaciji.

U kompaniji prave i različite kombinacije mogućih redova vožnje, ali napominju da će i oni ovisiti o ispunjenju ostalih obaveza.

"Air Bosna" je putničke letove obustavila u rujnu prošle godine, jer zbog dugova koji su dostigli iznos od oko 13 milijuna KM nije bila u mogućnosti dalje iznajmljivati avion, jedini koji je korišten u putničkom prometu.