BiH
127

Ahmet Šantić: CIK BiH je završio priču o referendumu u RS-u

Piše: E. S. H.
Ahmet Šantić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Ahmet Šantić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Sud BiH odbacio je žalbu Komisije za održavanje referenduma u RS-u kao nedopuštenu i na taj način odluka Centralne izborne komisije, koja je donesena 1. septembra, praktički je potvrđena, kazao je za Klix.ba Ahmet Šantić predsjednik CIK-a BiH.

Danas je Apelaciono Vijeće Suda BiH odbacilo kao nedopuštenu žalbu Komisije za provođenje referenduma u RS-u na Odluku Centralne izborne komisije (CIK) BiH, kojim je odlučeno da se odbije zahtjev za ustupanje Centralnog biračkog spiska za provođenje Referenduma u RS-u.

"Na taj način je ova pravna priča vezana za dostavu izvoda iz biračkog spiska je formalno-pravno zavšena. Sada sve ostale aktivnosti koje će se dešavati nisu vezane za rad CIK-a", kazao je Šantić za Klix.ba.

Sud je odlučujući o ovom pitanju našao da ne postoje procesno pravni uvjeti za meritorno rješavanje žalbe, jer žaliteljica, Republička komisija za sprovođenje Referenduma RS-a nije ovlaštena za ponošenje žalbe u konkretnom slučaju.

"Nama je drago što se završila ova priča vezano za nadležnost CIK-a. Čeka nas izborni proces i nadam se da ćemo se moći posvetiti redovnim aktivnostima i da završimo s izborima", kazao je predsjednik CIK-a BiH.

Na pitanje šta znači ova odluka Suda BiH i da li će referendum biti održan, Šantić je kazao da to nije pitanje za CIK.

"Mi smo dobili zahtjeve i riješili ih. Sud je brzo reagovao i donio odluku. Što se nas tiče mi smo priču što se toga tiče završili", zaključio je Ahmet Šantić.