BiH
0

Ahmedinedžad postavlja odane suradnike na ključna mjesta

FENA
Nakon ostavke i iznenadne zamjene Alija Larijanija na čelu nuklearnog dosjea, predsjednik Mahmud Ahmedinedžad pokušao je smiriti glasine o većim promjenama unutar vlade demantirajući u srijedu odlazak šefa diplomatije Manuchera Mottakija.

"Ova vrsta informacije je dio psihološkog rata protiv vlade. Manuchehr Mottaki ostaje na dužnosti i nastavlja sa svojim aktivnostima", rekao je predsjednik.

On je ovim reagirao na vijest o ostavci ministra vanjskih poslova.

Već nekoliko dana iranska štampa piše o odlasku šefa diplomatije. Neki listovi i internet stranice su objavili da će ga čak zamijeniti Mojtaba Samareh Hashemi, čovjek od povjerenja i glavni predsjednikov politički savjetnik.

Agencija Mehr izvještava o glasinama vezanim za izmjene unutar vlade nakon iznenadne ostavke glavnog pregovarača za iranski dosje Alija Larijanija, koga je u subotu naslijedio zamjenik ministra vanjskih poslova Said Jalili, inače blizak predsjedniku.

Iranski i zapadni analitičari su ocijenili da je ova promjena učvrstila položaj Ahmedinedžada na političkoj sceni. Čak i Ali Larijani, koji ove sedmice učestvuje u pregovorima u Rimu kao predstavnik vrhovnog vođe ajatolaha Alija Hameneija, nije potpuno udaljen iz igre.

U posljednja dva mjeseca predsjednik Ahmedinedžad je također smijenio ministre za naftu i industriju, kao i predsjednika Centralne banke, a na ta ključna mjesta imenovao osobe koje su mu odane.