BiH
1

Agić: Ministarstvo sigurnosti nema ni feninga za elementarne nepogode

FENA
Samir Agić
Samir Agić
Dvodnevni seminar o temi "Mjesto i uloga zaštite i spašavanja u sigurnosnoj politici Bosne i Hercegovine - stanje i perspektive" danas je u Sarajevu otvorio zamjenik ministra sigurnosti BiH Mladen Ćavar ističući da sistem zaštite spašavanja podrazumijeva izgradnju kapaciteta, zakonsku regulativu, dobru osposobljenost svih sudionika.

"Trenutno su u toku aktivnosti na izradi plana zaštite i spašavanja od prirodnih i drugih nesreća institucija i organa BiH. Ovaj plan će biti usklađen s najvećim evropskim standardima i preuzetim obavezama prema Evropskoj uniji i Ujedinjenim narodima", rekao je Ćavar.

Plan se, kaže, izrađuje na osnovu procjene ugroženosti od prirodnih ili drugih nesreća BiH, koja je usvojena ove godine, a uskoro će biti upućen Vijeću ministara BiH.

Pomoćnik ministra sigurnosti za zaštitu i spašavanje Samir Agić konstatovao je da BiH danas ima kapacitete u smislu obučenih ljudi, ali da nedostaje tehnička opremljenost jedinica civilne zaštite, vatrogasaca i slično.

„Vijeće ministara BiH putem budžeta nije odobrilo nijedan novi fening za ulaganja u sistem zaštite i spašavanja na državnom nivou. Entiteti su ti koji su osnovni nosioci i oni koji imaju najveća finansijska izdvajanja, odnosno najveća budžetska sredstva“, kazao je Agić.

Ukoliko dođe do eventualne nove nepogode u BiH, potvrdio je da Ministarstvo sigurnosti BiH, to jest državni nivo nema niti jednog feninga.

Zato današnji seminar upravo ide u pravcu da se entitetima i lokalnim strukturama da još jedna vizija kako da na najbolji način potroše budžetska sredstva.

Ćavar je naglasio i važan segment koji se tiče uspostavljanja specijalističkih i drugih jedinica, kao i razvoj sistema za rano upozoravanje, odnosno uvođenje jedinstvenog evropskog broja za hitne situacije 112.

Radi ispunjena međunarodnih obaveza Ministarstvo sigurnosti BiH, kaže, snažno je opredijeljeno da potakne uspostavu institucionalnih kapaciteta BiH za redukciju rizika od katastrofa i uspješno reagiranje u nesrećama.

„BiH teži članstvu Evropske unije, koje predviđa uspostavu bolje saradnje država članica u institucionalnoj izgradnji kapaciteta civilne zaštite kao komplementarne oblasti EU. To je prije svega potrebno u svrhu prevencije nesreća i uzajamne pomoći u saniranju njihovih posljednica shodno brojnim rezolucijama i odlukama institucija EU“, kazao je Ćavar.

Prema ovim dokumentima države su upućene u izradu državnih platformi za redukciju rizika od prirodnih ili drugih katastrofa, što znači praćenje, rano otkrivanje i upozoravanje javnosti o rizicima katastrofa, kao i pripravnost i odgovor na posljedice nastalih nesreća.

BiH je usvajanjem okvirnog zakona o zaštiti spašavanja ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća 2008. godine stvorila i pravne pretpostavke za efikasno djelovanje prilikom nesreća.