BiH
1

Agencija za statistiku BiH upozorava na zloupotrebu statistike

FENA
Screenshot zvanične stranice Agencije za statistiku
Screenshot zvanične stranice Agencije za statistiku
Agencija za statistiku BiH je upozorila da su web stranicu www.statistika.ba sa naslovom "Popis 2013 u BiH“ i e-mail adresu [email protected] kreirale i pokrenule anonimne osobe, pojedinci ili organizacije koje nisu ni u kakvoj vezi sa zvaničnim statističkim institucijama u BiH i da podaci i informacije koje se plasiraju na navedenoj web stranici nemaju nikakve veze sa zvaničnom statistikom.

"Dokaz tome je i činjenica da pokretači ove stranice nigdje ne navode izvore podataka iako su svi korisnici zvaničnih statističkih podataka obavezni navesti izvor (statističku instituciju), da bi se podaci smatrali validnim", saopćeno je iz Agencije za statistiku BiH.

Jedine zvanične statističke institucije u BiH i njihove web stranice su Agencija za statistiku BiH - www.bhas.ba, Federalni zavod za statistiku - www.fzs.ba i Republički zavod za statistiku RS - www.rzs.rs.ba, na kojima se objavljuju zvanični statistički podaci.

"Ovih dana osnivači navedne nezvanične web stranice pozivaju "hobi demografe“ da im pošalju procjenu podataka sa popisa u BiH, konkretnije nacionalnu strukturu stanovništva po općinama", navodi se u saopćenju.

Tim povodom se Agencija za statistiku BiH i entitetski zavodi za statistiku ograđuju od takvih i svih podataka i informacija koje plasira i ova i sve slične web stranice, portali, organizacije i institucije, kao i od informacija i podataka (ličnih ili bilo kojih drugih) koje građani, organizacije, institucije ili bilo koji društveni subjekt budu slali na navedenu ili neku drugu privatnu i nezvaničnu e-mail adresu.