BiH
92

Agencija za statistiku BiH nema namjeru povući odluku o objavljivanju rezultata popisa u BiH

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/ Klix.ba
Foto: Arhiv/ Klix.ba
Uprkos pozivima pojedinih političkih funkcionera iz entiteta Republika Srpska, Agencija za statistiku Bosne i Hercegovina nema namjeru povući odluku o objavi rezultata popisa stanovništva u BiH, potvrdio je za Klix.ba zamjenik direktora Agencije za statistiku BiH Fadil Fatić.

On je ponovio kako Agencija za statistiku BiH radi u potpunosti u skladu sa važećim zakonima i međunarodnim preporukama te da su odluku koju je donio direktor Agencije za statistiku BiH Velimir Jukić u potpunosti podržali predstavnici svih relevantnih institucija Evropske unije i drugih međunarodnih organizacija koje su nadležne za ovo pitanje.

"Nije na nama da komentarišemo izjave domaćih zvaničnika, ali moram istaći da Agencija neće nikada raditi suprotno zakonima i međunarodnim standardima bez obzira na pritisak. Ništa neće utjecati na našu nezavisnost i profesionalizam", rekao je Fatić.

Pojedini funkcioneri iz Republike Srpske pozvali su Agenciju za statistiku BiH, odnosno Velimira Jukića, da povuče odluku o objavi rezultata popisa stanovništva.

"Agencija za statistiku neće povući odluku. Nema uopće nikakve pravne mogućnosti da Agencija povuče odluke. Da smo donijeli bilo kakvu drugačiju odluku desilo bi se baš suprotno: imali bi niz tužbi unutar BiH, a i izvan nje jer to bi predstavljalo kršenje međunarodnih propisa. Siguran sam da bi to bilo evidentirano i u Sudu u Strasbourgu ", rekao je Fatić za Klix.ba.

Na pitanje kako komentariše najave predsjednika RS-a Milorada Dodika da bi Zavod za statistiku RS-a mogao prekinuti saradnju sa Agencijom za statistiku BiH, Fatić je odgovorio da Republički zavod ima jasno utvrđene obaveze u Zakonu o popisu stanovništva u BiH, entitetskom Zakonu za statistiku i Zakonu o organizaciji popisa u RS-u.

"Svoje obaveze oni crpe iz tih zakona i entiteti su dužni da poštuju te zakone. Ako se desi suprotno onda je logično i jasno šta to znači. Zakon se mora poštovati i on je iznad bilo koga", zaključio je Fatić.