"Stali" na loptu
62

Agencija za lijekove BiH se oglasila o glukometrima koji su podijeljeni dijabetičarima u FBiH

D. Be.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH oglasila se povodom zabrinjavajućih medijskih izvještaja o aparatima za mjerenje šećera koji navodno pokazuju pogrešne podatke, a koji su podijeljeni pacijentima u Federaciji BiH.
"U registar medicinskih sredstava Bosne i Hercegovine upisani su aparati, kao i senzori za mjerenje šećera u krvi različitih proizvođača. Detaljan spisak sa više podataka o predmetnim medicinskim sredstvima koja su upisana u Registar medicinskih sredstava BiH dostupan je na internet stranici Agencije", naveli su.

Dalje napominju da je usklađivanje medicinskih sredstava regulisano direktivama novog pristupa i važećom regulativom u BiH, i sva odgovornost je na samom proizvođaču.

"Usklađenost, sigurnost i bezbjednost medicinskih sredstava se potvrđuje certifikatima koje izdaje proizvođač i prijavljena (notifikaciona) tijela koja vrše ocjenu kvaliteta samog medicinskog sredstva. Na osnovu tih sertifikata Agencija vrši upis medicinskih sredstava u Registar. U BiH ne postoji laboratorija, niti zakonska obaveza provjere kvaliteta medicinskih sredstava, pošto je sva odgovornost na samom proizvođaču. Ukoliko je medicinsko sredstvo upisano u Registar, time je potvrđena njegov kvalitet i bezbjednost", navedeno je.

Kažu da, ukoliko postoji sumnja na neispravnost ili neželjenu pojavu medicinskog sredstva, učesnici u sistemu praćenja neželjenih pojava medicinskih sredstava (pacijenti, zdravstveni radnici, distributeri, zastupnici proizvođača i proizvođač) su u obavezi prijaviti Agenciji tu neželjenu pojavu putem pošte, faksa ili e-maila.

"Postupak prijave je detaljno pojašnjen Pravilnikom o praćenju neželjenih pojava vezanih za medicinska sredstva (materiovigilansa, vigilansa medicinskih sredstava). U slučaju prijave o neželjenom dejstvu medicinskog sredstva, Agencija obaviještava dopisom nosioca odobrenja i proizvođača, te traži dostavljanje izvještaja o sigurnosno - korektivnoj radnji", saopćeno je iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH.

Ističu da mjerači nivoa glukoze u krvi i senzori nisu ista medicinska sredstva i da rade na različitim principima.

"Njihovi rezultati se ne mogu porediti, obzirom da se dobijaju iz različitih uzoraka ljudske tečnosti. Imajući u vidu kompleksnost zdravstvenog sistema u BiH, mišljenja smo da bi zdravstvene institucije koje besplatno omogućavaju medicinska sredstva, trebale biti u mogućnosti da, u slučaju neispravnosti, iste zamijene, te da o toj neispravnosti obavijeste našu Agenciju kao i nosioca potvrde", zaključeno je.