Obratili se saopćenjem
6

Advokatski tim Sebije Izetbegović: Pozivamo Škrijelja da poništi vlastito rješenje

A. Ku.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Advokatski tim Sebije Izetbegović uputio je saopćenje za javnost nakon što je rektor UNSA Rifat Škrijelj potvrdio da je jučer potpisao Rješenje o poništavanju doktorske diplome Sebiji Izetbegović.

Na početku obraćanja su podsjetili da je Općinski sud u Sarajevu 19. aprila 2023. godine donio Rješenje kojim se usvaja prijedlog za određivanje privremene mjere osiguranja kojom se odlaže izvršenje Zaključka Senata UNSA od 13. aprila te da je privremena mjera na snazi i važi od dana njenog donošenja, sve do naredne odluke suda o mjeri osiguranja.

"Dakle, kako to proizilazi iz same odluke suda, rektor Univerziteta u Sarajevu ima obavezu da odloži bilo kakvo postupanje u odnosu na sam postupak poništenja doktorske diplome prof. dr. Sebije Izetbegović. U odnosu na izjavu rektora Univerziteta u Sarajevu objavljenu danas u sredstvima javnog informisanja, želimo kazati da ista sadrži nekolicinu netačnih navoda", navodi advokatski tim u sastavu Senka Nožica i Esad Oruč.

Ističu da je rektor Univerziteta upoznat sa sadržajem odluke suda kako putem javnosti, tako i od strane advokatskog tima Sebije Izetbegović.

"Istu je komentarisao, i obavijestio javnost da će po njoj postupiti, te su neosnovani navodi da je može u potpunosti zanemariti. Pored navedenog, a kako je to i sam rektor prof. dr. Škrijelj potvrdio, tačno je da se advokatski tim ranije obratio rektoru sa zahtjevom za učešće u postupku. Rektor Univerziteta je 20.04.2023. godine, dakle dan nakon donošenja odluke suda, dostavio advokatskom timu akt kojim dozvoljava učešće u postupku i istovremeno ostavlja rok od 3 (tri) dana za izjašnjenje i dostavljanje dokaza. Naglašavamo da je rektor predmetni akt advokatskom timu dostavio, putem kurira, pred kraj radnog vremena, pri tom svjestan da je 21.04.2023. godine neradi dan, a zbog vjerskog praznika – Bajrama. Istog dana, advokatski tim prof. dr. Sebije Izetbegović, je direktnim putem rektoru Univerziteta dostavio dopis kojim rektoru skreće pažnju da je ostavljeni rok prekratak", objašnjavaju.

Navode da se podnijeli Zahtjev za produenje roka te da se nisu stekli zakonski uslovi za provođenje postupka.

"Istovremeno, rektoru Univerziteta je dostavljen i Zahtjev za pristup informacijama, kojim se od rektora zahtjeva da u cilju osiguranja potpune zakonitosti postupka, dostavi advokatskom timu informaciju o internim aktima (pravilnicima, procedurama, i drugim općim aktima) na osnovu kojih će se provesti predmetni postupak, kao i Zapisnik Senata sa 35. vanredne sjednice, a sve iz razloga što rektor Univerziteta ima zakonsku obavezu da stranku u postupku detaljno upozna sa samim postupkom i omogući joj potpunu zaštitu njenih prava i pravnih interesa u istom", ističu Nožica i Oruč.

U nastavku saopćenja navode da nisu tačni navodi rektora Univerziteta da je jučer sticao rok za postupanje po Rješenju Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo.

"Naime, kako je to i sud konstatovao u svojoj odluci, posljednji dan žalbenog roka na Rješenje Kantonalne uprave za inspekcijske poslove bio je 13.04.2023. godine. Imajući u vidu činjenicu da je advokatski tim prof. dr. Sebije Izetbegović dana 10.04.2023. godine uputio žalbu na rješenje Kantonalne uprave za inspekcijeske poslove, o kojoj nadležni organi do danas nisu donijeli konačnu i pravosnažnu odluku, to rok od 15 dana nije ni počeo teći", obrazlažu.

O podnesenoj žalbi i zahtjevu za priznanje svojstva stranke u postupku blagovremeno su, navode, upoznali i rektora Univerziteta i sve članove Senata Univerziteta, što je u cijelosti zanemareno.

"Dakle, čak i da sud nije donio odluku kojom određuje privremenu mjere zabrana izvršenja Zaključka Senata, rektor Univerziteta nije mogao potpisati rješenje o poništenju doktorata prof. dr. Sebije Izetbegović", nagašavaju.

Odbacuju navode rektora Univerziteta da nisu izvršili dostavu Izjašnjenja u roku od tri dana. Kako su saopćili 24. aprila advokatski tim je putem preporučene pošiljke dostavio rektoru Univerziteta Izjašnjenje kojim je zahtjevao od rektora da obustavi predmetni postupak, sve do pravosnažnog okončanja sudskog postupka.

"Posebno naglašavamo da odluka suda, kojom je usvojena privremena mjera i zabranjeno rektoru poduzimanje bilo kakvih aktivnosti u postupku poništenja doktorata, važi od momenta njenog donošenja, odnosno 19. aprila2023. godine, a ne od momenta uručenja strankama, kako je to rektor Univerziteta pogrešno protumačio u njegovom obraćanju", kaže advokatski tim Sebije Izetbegović.

Upozorili su rektora da su sve aktivnosti poduzete od strane Univerziteta od 19. aprila 2023. godine nezakonite i za sobom provlače odgovornost.

"U konačnici, želimo naglasiti da smo iznenađeni ovakvim postupanjem rektora Univerziteta u Sarajevu, te je očigledno da je ovaj postupak već odavno poprimio i drugu dimenziju, koja nije isključivo pravna. Rektor Univerziteta u Sarajevu je dosadašnjim postupanjem i provođenjem nezakonitih postupaka provodio pravno nasilje nad samim postupkom i pravima naše klijentice prof. dr. Sebije Izetbegović, dok je posljednjim aktivnostima, kojima se ne poštuju i grbo krše odluke nadležnih sudova, prešao u fazu pravne anarhije", navode Nožica i Oruč.

Na kraju su uputili apel rektoru UNSA Rifatu Škrijelju.

"Koristimo priliku da ovim putem pozovemo rektora Univerziteta u Sarajevu da, odmah i bez odlaganja, poništi vlastito rješenje i obustavi sve nezakonite aktivnosti, kojima se dodatno ugrožavaju prava naše klijentice prof. dr. Sebije Izetbegović, ali i integritet Univerziteta u Sarajevu. Moramo naglasiti da Rješenje rektora kojim se navodno poništava doktorska diploma prof. dr. Sebije Izetbegović nije dostavljeno advokatskom timu, te nam nije poznat sadržaj iste. U svakom slučaju, uzimajući u obzir odluku Općinskog suda u Sarajevu, rektor Univerziteta mora odmah i bez odlaganja obustaviti sve aktivnosti, uključujući i dostavljanje samog Rješenja, a sve kako bi spriječio dodatne negativne posljedice", zaključuju.