Tragična sudbina mladih Sarajlija
8

Adnan i Zlatan su sjedili u istoj klupi i poginuli isti dan

Piše: A. Džaferović
Tragična sudbina školskih drugova
Tragična sudbina školskih drugova
Rođeni su iste godine u istom gradu, bili su u istom odjeljenju, sjedili u istoj klupi, zajedno dijelili školske radosti i u smrt otišli isti dan - Adnan Ćatić i Zlatan Handžić, nekadašnji učenici Osnovne škole Silvije Strahimir Kranjčević tragično su stradali u subotu u razmaku od samo nekoliko sati.

Datum 26. maj ostat će crnim slovima upisan u historiji sarajevske škole, ali i cjelokupne zajednice. Tog dana su poginula dva mladića, koji su svojim uspjesima, ljudskim kvalitetima, ponašanjem i vrlinama bili uzor mladim i inspiracija svima koji cijene istinske ljudske vrijednosti.

Adnan je smrtno stradao utopivši se u Miljacki, a Zlatan samo nekoliko sati kasnije u stravičnoj saobraćajnoj nesreći na Skenderiji. Prvi je bio jedan od najboljih penjača u regiji, a drugi omiljeni nastavnik engleskog jezika u Osnovnoj školi Musa Ćazim Ćatić.

Obojica su bili učenici OŠ Silvije Strahimir Kranjčević i ne samo to, sjedili su u istoj klupi. Škola je ovih dana obavijena tugom. Svi su potreseni, iznenađeni, šokirani njihovom tragičnom sudbinom.

U razgovoru sa direktoricom škole Dikom Kurtagić saznajemo da su i nakon završetka ostali dio škole, radili sa novim generacijama, prenosili im svoja znanja...

"Ostali smo dio njih, a oni dio nas. Zaista je nevjerovatno i tragično da poginu u istom danu, a sjedili su u istoj klupi, u istom odjeljenju. Sačuvali smo ih od granata, ali od te sudbine čovjek ih nije mogao sačuvati", kaže direktorica Kurtagić za Klix.ba, koja je u vrijeme dok su Adnan i Zlatan bili učenici škole radila kao pedagog-psiholog.

Pamti da je Zlatan oduvijek želio biti predavač, a Adnan uključen u planinarska društva.

Zajednička osmrtnica u novinama
Zajednička osmrtnica u novinama
"Zlatan je u svojoj svesci pravio dnevnik po uzoru na školski dnevnik za ocjenjivanje i vrednovanje znanja učenika. Uvijek je govorio 'ja želim da budem učitelj'. Bio je zlatno dijete. Adnan je na svoj način bio specifičan. Volio je sport i educirao naše učenike. Nastojao je postaviti plastičnu, improviziranu stijenu, gdje su djeca učila ono što je on najviše volio - penjanje", priča nam Kurtagić.

Tragičan i iznenadan odlazak ove dvojice mladića gubitak je, ne samo za školu, već i za lokalnu zajednicu.

"Veliki gubitak i za državu, regiju, pogotovo jer je Adnan ostvarivao izuzetne sportske rezultate, a Zlatan je bio aktivan na naučnom polju. Bio je pred magistarskim ispitom, volio je djecu, pripremao ih za takmičenje i prenosio im znanje i vještine koje je stekao i naučio. Svaki na svom polju je doprinio razvoju društva. Bili su uzor i jedan i drugi", ističe direktorica OŠ Silvije Strahimir Kranjčević.

Dženaza Adnanu Ćatiću bit će klanjana danas u 15:30 sati na mezarju Grlića Brdo, a Zlatan će u svoju vječnu kuću biti ispraćen sutra.