BiH
0

A-SDA traži zaštitu Jurišića pred sudom za ljudska prava

FENA
Predsjedništvo Stranke demokratske aktivnosti (A-SDA BiH) najoštrije osuđuje presudu Iliji Jurišiću na 12 godina zatvora i traži od nadležnih državnih institucija u BiH da pokrenu njegovu zaštitu pred Evropskim sudom za ljudska prava.

Prema zaključcima koje je Predsjedništvo A-SDA donijelo na sjednici u Visokom, presuda Jurišiću je nastavak zločinačke i genocidne politike Srbije prema BiH, što "još jednom dokazuje da se srbijansko pravosuđe nije oslobodilo Miloševićevog režima i da Srbija još nije krenula demokratskim putem".

Ova stranka smatra da tužilaštvo i ostale institucije treba da pokrenu odgovornost bh. političara i drugih osoba i institucija zbog toga što ništa nisu poduzele na oslobađanju nevinog Jurišića.

Predsjedništvo A-SDA BiH apsolutno podržava sindikate, boračke populacije i njihova udruženja u nastojanjima da zaštite svoja prava koja su stečena na osnovu važećih zakonskih propisa i kolektivnih ugovora.

Sa sjednice je zatraženo da vlade na svim nivoima vlasti hitno počnu pregovore i da na partnerskim odnosima, uvažavajući i sindikate i boračke organizacije, dođu do dogovora te ispune njihove zahtjeve.

Predsjedništvo A-SDA BiH smatra pozitivnim formiranje novih političkih partija koje imaju za cilj jačanje države BiH. Među takve uvrštava Fahrudina Radončića, s kojom je spremna na potpunu saradnju.

Na sjednici Predsjedništva A-SDA BiH donesena je odluka o izboru inicijativnog odbora za formiranje općinskih organizacija A-SDA Novi Grad Sarajevo, Ključ i Bosanski Petrovac.