BiH
294

A-SDA i Snaga centra s kladionicama traže ocjenu ustavnosti dodatnog oporezivanja igara na sreću

Piše: E. M.
Zenica (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Zenica (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Gradski vijećnici političkih stranaka Snaga Centra i A-SDA i grupa priređivača igara na sreću obratili su se Vladi Zeničko-dobojskog kantona tražeći pokretanje postupka ocjene ustavnosti usvojene Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o komunalnim taksama u gradu Zenica pred Ustavnim sudom Federacije Bosne i Hercegovine.

Iako je Gradsko vijeće usvojilo novu odluku o oporezivanju igara na sreću, još uvijek u Zenici traje borba za utvrđivanje ustavnosti ove odluke koju je predložio gradonačelnik Fuad Kasumović.

"U podnesenim zahtjevima traži se da Zeničko-dobojski kanton, kao jedini ovlašteni za podnošenje zahtjeva za ocjenu ustavnosti propisa koje su donijele kantonalne, gradske ili općinske vlasti, a u kojoj se navodi da Ustavni sud, na zahtjev premijera ili kantona, utvrđuje da li je neki predloženi ili usvojeni propis koji je donijelo neko tijelo kantonalne, gradske ili općinske vlasti u skladu s Ustavom Federacije Bosne i Hercegovine, pokrene postupak pred Ustavnim sudom Federacije Bosne i Hercegovine o usklađenosti navedene odluke s odredbama Ustava. Podnosioci zahtjeva navode da predmetna odluka nije u skladu s Ustavom i da je niz takvih odluka donesenih u drugim općinama pred Ustavnim sudom ocijenjeno neustavnim", poručili su iz Vlade Zeničko-dobojskog kantona.

Predsjednik Snage centra Eldin Vrače ističe kako smatraju da je nova Odluka "ad hoc" donesena i da se nije razmišljalo šta je populistično, a šta ustavno.

"I Milorad Dodik populistično krši Ustav BiH, dok je 9. januar neustavan. Ustav ove države se mora poštovati, a da su kladionice pošast društva slažemo se. Neka Premijer iskoristi svoje ovlasti i Ustavni sud kaže svoje. Što se tiče gradonačelnika, uvijek će imati našu podršku za sve odluke koje doprinose boljem životnom standardu u Zenici. Vrijeme će pokazati šta je populizam, a šta istinska volja i želja za bolje sutra", izjavio je Vrače te dodao da su samostalno zatražili ocjenu ustavnosti.

Sa 1. januarom Lutrija Bosne i Hercegovine zatvorila je svoje poslovnice u Zenici, dok su kladioničari najavili borbu za svoja prava i provedbu odluke Ustavnog suda FBiH.

Godišnji porez po poslovnici kladionice u Zenici iznosi do 50.000 KM, a slična odluka o oporezivanju je nakon višegodišnje borbe priređivača igara na sreću u nekim općinama pala pred Ustavnim sudom FBiH.

Ukoliko ista odluka padne i u Zenici, a prema procjeni priređivača igara na sreću čitav proces traje blizu tri godine, grad Zenica će iz svog budžeta morati platiti odštetu, čime će se dovesti u ozbiljan finansijski višemilionski problem.