Tradicija prekinuta zbog sigurnosti
10

69-godišnjem Zeničaninu ove godine nisu dozvolili da prepliva Bosnu

Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Tradicionalna zenička Čimburijada prethodnih godina nije mogla proteći bez podviga 69-godišnjeg Emilijana Kneževića iz Zenice, koji bi svakog 21. marta tradicionalno preplivao rijeku Bosnu, bez obzira na vremenske uslove. Ove godine ta je tradicija ipak prekinuta.

Iz sigurnosnih razloga hrabrom Zeničaninu policija koja obezbjeđuje skup nije dozvolila da prepliva do suprotne obale rijeke, već je preplivao samo nekoliko metara i to u vrijeme prije termina zakazanog programom Čimburijade, zbog čega mediji nisu mogli zabilježiti ovaj podvig.

Ipak, sve to nije obeshrabrilo izletnike koji danas uživaju na Čimburijadi.

"Iz godine u godinu je sve bolje i bolje. Svake godine izađem sa suprugom u šetnju, ali čimbur se mora probati", kazao nam je jedan stariji Zeničanin.

Kao što smo već javili, ove godine je postavljen novi rekord u broju ispečenih jaja, a brojka se popela na čak 1.500 komada.

Osim brojnih sportskih i kulturnih manifestacija, izvedbu promenade pored rijeke Bosne upriličio je Duvači orkestar KUD "Željezara Zenica", a za danas je zakazano i svečano otvaranje međunarodne manifestacije "Bosna rafting - proljeće 2013" u organizaciji Sportsko-rekreativnog kluba "Bosna".