BiH
21

20 godina od ubistava u Ahmićima i Trusini

FENA
Sjećanje na ubijene u Trusini
Sjećanje na ubijene u Trusini
Danas će u Ahmićima kod Viteza biti obilježeno 20 godina od ubistva 116 bošnjačkih civila, a u Trusini 20 godina od ubistva 22 Hrvata.

Pokolj u Ahmićima bio je ratni zločin koji su počinili neki pripadnici HVO-a tokom bošnjačko-hrvatskog sukoba 1993. u selu Ahmićima, u središnjoj Bosni.

To je bio najveći pojedinačni pokolj tokom sukoba između bosanskohercegovačkih Hrvata i Bošnjaka. Istog dana, sat vremena kasnije, počeo je i pokolj nad Hrvatima u Trusini kod Konjica od Armije BiH.

Međunarodni sud za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije presudio je da su ubistva u Ahmićima bila zločin protiv čovječnosti, a jedan od zapovjednika ove akcije, Dario Kordić, osuđen je na 25 godina zatvora. Pokolj su otkrili mirovne snage UN-a sastavljene od britanske vojske i pukovnik Bob Stewart.

Predsjednik Hrvatske Ivo Josipović se 15. aprila 2010. u pratnji vrhbosanskog nadbiskupa kardinala Vinka Puljića i tadašnjeg poglavara Islamske zajednice u BiH reisu-l-uleme Mustafe ef. Cerića poklonio bošnjačkim žrtvama hrvatskih zločina u Ahmićima, a zatim i hrvatskim žrtvama bošnjačkih zločina u Križančevu Selu. U Ahmićima je položio vijenac na kojem je pisalo 'Nevinim žrtvama, predsjednik Republike'.

"Svi smo se ovdje ujedinili u želji da se oda počast žrtvama, da se sjetimo žrtava i kažemo nikad više...ovdje su narodi jako puno propatili i zaslužuju bolju budućnost", rekao je tada Josipović.

Masakr u Ahmićima
Masakr u Ahmićima
Danas će u Ahmićima obilježavanju 20. godišnjice od ubistva bošnjačkih civila prisustvovati član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

Polaganjem vijenaca, paljenjem svijeća i misom zadušnicom danas će u selu Trusina biti obilježena 20. godišnjica od ubistva 22 Hrvata.

Nakon dvije i po godine suđenja, Tužilaštvo BiH okončalo je prošlog mjeseca dokazni postupak na suđenju šestorici bivših pripadnika Armije BiH (ABiH) koji su optuženi za ratni zločin počinjen u Trusini.

Napad na selo Trusina dogodio se na današnji dan 1993. kada su ubijani Hrvati u kućama i na ulici. Nakon gotovo 17 i po godina, u Sudu BiH počelo je prvo suđenje za zločin počinjen u tom selu.

Tužilaštvo BiH je za zločin u Trusini optužilo Mensura Memića, Dževada Salčina, Senada Hakalovića, Nedžada Hodžića, Nihada Bojadžića i Zulfikara Ališpagu.