BiH
722

11-godišnjem Admiru Zategi bronza na informatičkoj olimpijadi

Klix.ba
Admir Zatega
Admir Zatega, Tarik Džaka, Muhamed Hamzić i Stevo Mitrić, pod vodstvom Alija Husića i Jana Ahmetspahića, činili su tim koji je predstavljao Bosnu i Hercegovinu na Juniorskoj balkanskoj informatičkoj olimpijadi u Ohridu (Makedonija) od 14. do 19. septembra ove odine.

Nakon niza aktivnosti koje im je omogućilo Udruženje Bosanskohercegovačka olimpijada iz informatike (BHOI) - besplatnih tromjesečnih priprema za sve učenike osnovnih škola na teritoriji Bosne i Hercegovine u prostorijama Internacionalnog univerziteta u Sarajevu, koje je držao bivši takmičar Ali Husić, zajedno s ostalim članovima BHOI, serije specijaliziranih probnih online takmičenja i na kraju državnog takmičenja iz informatike za učenike osnovnih škola, ovi učenici su se pokazali kao najbolji i tako izborili plasman na Juniorsku balkansku informatičku olimpijadu.

Nakon toga za četvoricu predstavnika bosanskohercegovačkog nacionalnog tima su pred sami odlazak organizovane i dodatne intenzivne petodnevne pripreme u sklopu kojih su obrađivane napredne teme programiranja i algoritamskog rješavanja problema.

Na manifestaciji koja se redovno održava svake godine učestvovali su učenici osnovnih škola koji su se na prethodnim nivoima takmičenja pokazali kao najbolji. Ukupno 39 takmičara iz 10 zemalja regije su rješavanjem problemskih zadataka i nadmećući se s talentovanim vršnjacima predstavljali države iz kojih dolaze, kao i vlastiti rad i znanje.

Učesnici takmičari iz Bosne i Hercegovine su postigli solidan uspjeh ove godine. Jedanaestogodišnji Admir Zatega, učenik šestog razreda OŠ "Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak" u Sarajevu, osvojio je bronzanu medalju, dok su i ostali naši takmičari postigli vrijedne rezultate. Admir je bio najmlađi osvajač medalje i štaviše, najmlađi ovogodišnji učesnik uopće.

Ova medalja i ostala priznanja za znanje su, prije svega, rezultat napornog rada i talenta naših učenika. Također, to je rezultat znanja, napora i redovnih aktivnosti članova BHOI, koji pored redovnih godišnjih državnih takmičenja, organiziraju različite vrste dodatnih obuka, treninga i priprema takmičara, online takmičenja otvorenog tipa, kao i sedmične programerske kampove za one najbolje. BHOI nastavlja sa svojim radom i već sada pokreće nove aktivnosti o kojima je dodatne informacije moguće pronaći na njihovoj zvaničnoj Facebook grupi, ili putem web stranice www.bhoi.net, saopćeno je iz ovog udruženja.

Sigurno je da će ovaj uspjeh potaknuti i druge mlade ljude u Bosni i Hercegovini da otkriju svoj talenat i ostvare slične rezultate u budućnosti, ističu iz BHOI.