vijesti
870

Ambasador Japana poručio bh. političarima: Bahati ste na cestama!

SRNA
Ambasador Japana u BiH Hideo Jamazaki izrazio je razočarenje zbog činjenice da nadležne institucije u BiH još nisu predstavile konkretan plan obnove zemlje nakon poplava, što podrazumijeva jasno identifikovanje prioritetnih projekata uz predloženi vremenski okvir za njihovu realizaciju.

Jamazaki je podsjetio da se program pomoći Vlade Japana u BiH realizuje isključivo na osnovu prijedloga projekata, te da bez detaljnog plana Vlada neće biti u poziciji da finansira projekte saniranja posljedica poplava u BiH.

"Drugim riječima, Vlada Japana ne može jednostavno izvršiti transfer novca na račun institucija BiH", saopšteno je iz japanske Ambasade u BiH.

Jamazaki je izrazio zadovoljstvo zbog toga što je Vlada Japana na donatorskoj konferenciji u Briselu iskazala spremnost da odobri finansijsku pomoć od 10 miliona KM za BiH za obnovu područja najteže pogođenih poplavama.

On je naglasio da je Japan ovim činom svrstan u red donatora koji će obezbijediti znatnu finansijsku pomoć, da bi pomogao u obnovi infrastrukture, škola, zdravstvenih ustanova, sistema vodosnabdijevanja i drugog.

Jamazaki je poručio građanima BiH da je Vlada Japana spremna da obezbijedi znatna materijalna sredstva i za deminiranje u područjima pogođenim poplavama, kao i za nabavku sofisticirane opreme za prevenciju i odbranu od poplava, uključujući nabavku vozila za spašavanje, te da pomogne izgradnju sistema ranog upozoravanja.

Jamazaki je iznio i zapažanje koje se odnosi na ponašanje u saobraćaju zvaničnika BiH koji, čak i pod policijskom pratnjom, zanemaruju saobraćajne propise, te "bahatom vožnjom dovode u neposrednu opasnost druge učesnike u saobraćaju".

"Ovo opažanje navelo me da se zapitam ko su to zvaničnici BiH kojima se dodjeljuje policijska pratnja i koliko se novca izdvaja iz budžeta za ove namjene? Da li i danas, gotovo 20 godina nakon završetka sukoba u BiH, zaista postoje objektivni razlozi za provođenje ovakvih sigurnosnih mjera? Da li postoje bolji načini da se troši novac poreskih obveznika u BiH? U Japanu jedino premijer države ima pravo na dodjelu vozila pod pratnjom", naveo je Jamazaki.

Bilo bi poželjno, smatra Jamazaki, da politički lideri u BiH usmjere energiju na poboljšanje uslova života građana, umjesto da je troše na "međupartijske i unutarpartijske razmirice, i tako lične i partijske interese stavljaju iznad interesa građana".

"Od političara se očekuje i da razmisle koji je najbolji način da se trošenje javnih prihoda stavi u funkciju dobrobiti građana, posebno onih koji su pretrpjeli najveće štete tokom nedavnih poplava", naglasio je japanski ambasador.

Samo kada ovi uslovu budu ispunjeni, Japan će biti u mogućnosti da pomogne BiH, poručio je Jamazaki građanima BiH.