sport
163

Zenički polumaraton pripao Tuzlacima: Trčalo oko 150 učesnika

Piše: E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
U organizaciji Udruženja građana "Zenički maraton" danas je u Zenici održan 3. zenički polumaraton koji je imao za cilj da građanima Zenice, ali i svima drugima potakne svijest o dobrobiti kretanja i boravka na otvorenom.

Na ovogodišnjem polumaratonu učešće je uzelo oko 150 takmičara iz Bosne i Hercegovine, ali i drugih zemalja regije, kao i iz Turske i SAD-a koji su se takmičili u tri vrste takmičenja. Takmičari su se takmičili u trkama na pet kilometara, deset kilometara, te polumaraton dužine 21,1 kilometar u kojoj je učestvovalo 48 takmičara.

Gradske trke dužine pet i deset kilometara kretale su se od centra grada preko glavne gradske magistrale do zeničkog bulevara, dok je trka od 21,1 kilometar obuhvatala veći dio Zenice uključujući i zenička naselja Crkvice i Raspotočje.

U kategoriji muškaraca u utrci na pet kilometara prvoplasirani je bio Armin Bojičić, drugo mjesto je pripalo Nihadu Spiljaku, dok je treće mjesto zauzeo Harun Ibraković. U kategoriji žena prvoplasirana je Azra Hannah-Boydell, drugo mjesto je osvojila Sukejna Čaplja, a na trećoj poziciji se našla Jasmina Džafić. Duplo veću dionicu u kategoriji muškaraca najbolje je istrčao Edin Zec, zatim Nihad Mahmić te Asim Kavaz, dok su u kategoriji žena najuspješnije bile Nataša Kaurin, Marina Marinović i Vlasta Delić.

Polumaraton dužine 21,1 km u kategoriji muškaraca najbrže su istrčali Aleksandar Dalić, zatim Ali Imamović te Nedžad Polić, dok su kod žena slavile Rahima Zukić, Adela Čomor te Nermina Grierson.

U izjavi za Klix.ba ispred organizacionog odbora Zeničkog polumaratona obratila se Adna Brkić koja je istakla da je organizacija iz godine u godinu bolja te da je broj učesnika povoljniji kako po broju tako i po kvalitetu.

"Sve je proteklo u najboljem redu, imali smo veliki broj učesnika iz bh. gradova, kao i učesnike iz zemalja regije i svijeta. Sigurno je da je kvaliteta ove godine puno bolja, a i iz godine u godinu očekujemo sve veći broj učesnika kako je to bilo i do sada", kazala je Brkić.

Bh. atletičarka Rahima Zukić iz AK Sloboda Tehnograd Tuzla učestvovala je na današnjem polumaratonu u Zenici gdje je ostvarila odličan rezultat.

"Učestvovala sam na protekla dva polumaratona, a i danas je bila odlična trka. S obzirom da naredni vikend nastupam na prvenstvu Balkana u polumaratonu za našu reprezentaciju, ovo je bio dobar trening, ali i usput i pobjeda", izjavila je Zukić.

Njen klupski kolega Aleksandar Dalić je istakao da je danas trčao taktičku trku, te da je štedio snagu za balkansko prvenstvo.

"Zadovoljan sam s obzirom da sam u jesenjem sezonu kasno počeo trčati duge pruge, a zbog staze nije se išlo na rezultat. Ovo je bila jedna teška taktička trka i čuvao sam energiju za balkansko prvenstvo", kazao je Dalić koji se potom zahvalio svom treneru Halidu Gazibegoviću i Aliji Imamoviću.

Najstariji učesnik na ovogodišnjem takmičenju bio je 79-godišnji Žuhdija Smriko, dok je najmlađi učesnik bio 19-godišnji Ali Imamović. Ferida Strmčnik danas je bila najstarija učesnica sa 57 godina, dok je najmlađa učesnica bila 18-godišnja Adna Brkić.

Vezani članci