sport
148

Zbog inertnosti vlasti: Sarajevo gubi domaćinstvo za EYOF 2017.

Piše: M. N.
Izvršni odbor Evropskog olimpijskog komiteta (EOC) na svojoj posljednjoj sjednici razmatrao je trenutnu situaciju u vezi organizacije Evropskog olimpijskog zimskog festivala mladih - EYOF, koji je 2017. godine trebao biti održan u Sarajevu i Istočnom Sarajevu. Nažalost, sve su prilike da do toga neće doći.

Naime, iako iz Olimpijskog komitet BiH kažu da do sada nisu dobili Odluku o otkazivanju, eksperti Evropskog olimpijskog komiteta su procijenili situaciju, a zaključak je da dosta toga nije urađeno, a vremena je malo. Konačne mjere znat će se 20. jula.

"Poduzete mjere mogu ići u dva pravca, a to su da se organizacija EYOF-a 2017. oduzima gradovima Sarajevo i Istočno Sarajevo ili da se ostavi mogućnost da Predsjedništvo Bosne i Hercegovine pošalje molbu Vladi Republike Turske i gradu Erzurmu, koji je domaćin EYOF-a 2019., da zamjene termine organizacije. Za očekivati je da bi se ova inicijativa prihvatila od strane Turske. Ovom zamjenom bi gradovi Sarajevo i Istočno Sarajevo dobili dodatne dvije godine za kvalitetnu organizaciju EYOF-a, koja bi se morala konkretno, a ne deklarativno, podržati i bili bi organizatori EYOF-a 2019.", saopćeno je iz OK BiH.

Nažalost, uzrok ovome je opet složena politička situacija u našoj zemlji kao i nezainteresovanost da se ovakav projekat finansijski podrži i završi u zadatim rokovima.

Član Predsjedništva OKBiH Izet Rađo kazao je ranije da je do sada postojala samo deklarativna podrška u vrijeme kada preostaju nepune dvije godine do održavanja EYOF-a. Iako su se vlasti obavezale, finansijskih uplata nije bilo.

Da bi do ovoga moglo doći OK BiH upozoravao je i prošle godine. Podsjetimo, Sarajevo i Istočno Sarajevo dobilo je domaćinstvo za EYOF 2017. u decembru 2012. godine. Do 214. godine nije mnogo toga urađeno, a nije uplaćena niti jedan marka na ime firme EYOF 2017.d.o.o. Na ovo je upozoravala i Evaluaciona komisija Evropskog olimpijskog komiteta u martu prošle godine. Festival je trebao okupiti 2.000 učesnika iz 45 zemalja, što bi mnogo značilo promociji BiH kao olimpijskoj zemlji. Iako je festival dobio podršku svih bh. institucija, ona je bila samo deklarativna.