Rezime
286

Završena polusezona u Futsal ligi BiH: Radnik jesenji prvak, GFC Sarajevo osvaja bodove i društvene mreže

H. H.
GFC Sarajevo (Foto: Facebook)
GFC Sarajevo (Foto: Facebook)
Utakmicama 9. kola, spuštena je zavjesa na jesenji dio polusezone u Futsal Premijer ligi BiH, koja ide na kratku pauzu i već u 21. i 22. januara će gledaoci moći ponovo uživati u majstorijama najboljih bh. futsalera.

Kao prvi, na kraju jeseni, kroz cilj su prošli aktuelni prvaci naše zemlje - ekipa Radnika iz Bijeljine, koja je u devet odigranih utakmica ubilježila sedam pobjeda, uz jedan remi i poraz i to od novajlije u ligi Futsal kluba Željezničar.

Davor Arnautović i društvo osvojili su 22 boda, odnosno tri više od FC Mostar Stari Grad, te najprijatnijeg iznenađenja jesenjeg dijela – Sloge, koja je posustala pred sami kraj. Međutim, tim iz Gornjeg Vakufa može i mora biti zadovoljan odigranom polusezonom, s obzirom na to da su igrali fantastičan futsal i zasluženo su u samom vrhu tabele.

Na četvrto mjesto plasirala se ekipa iz Tuzle FC Salines, za koju nastupaju futsaleri iz Zenice, koji su proteklih sezona nosili dres MNK Neimara. Oni su u devet odigranih utakmica ostvarili pet pobjeda, uz četiri poraza i mogu biti zadovoljni učinkom tokom jesenjeg dijela.

Odmah iza njih je ekipa GFC Sarajevo, sa bodom manje. Predvođeni povratnikom na klupu Nijazom Mulahmetovićem, sarajevska ekipa je igrala po sistemu toplo hladno, uz nekoliko sjajno odigranih susreta, ali i nekoliko utakmikca u kojima su neshvatljivo ispustili prednost.

Kuriozitet, koji je vezan za GFC Sarajevo jeste činjenica da su klub sa najviše pratitelja na društvenim mrežama. Na Facebooku ih prati više od 16.000 osoba, a njihovi urnebesni komentari tokom utakmica, te sadržaj koji dijele na stranici, imaju milionske preglede. Proteklih godina sadržaj sa ove stranice je dijeljen na svim društvenim mrežama, a najveći "reach" je iznosio osam miliona.

Trenutno, zahvaljujući neobičnim i šaljivim direktnim prijenosima domaćih utakmica, "reach" iznosi skoro 1.500.000, što je podatak, kojim se malo koji klub može pohvaliti u BiH, ali i regiji.

Iza GFC Sarajevo, na šestom mjestu, posljednjem koje vodi u play-off, smjestio se Futsal klub Željezničar, koji je polusezonu zatvorio pobjedoim u Tuzli protiv Slobode Kompred, čime su plavi stigli do svoje četvrte pobjede, među kojima je i trijumf protiv bijeljinskog Radnika.

Iako su novajlije u ligi, FC Željezničar je organizacijski na visokom nivou, što su ove sezone potvrdili svi gosti, koji su stigli na Grbavicu. Uz to, FC Željezničar, zajedno sa MNK Sloga, ima i najveću podršku sa tribina, s obzirom na to da su tribine u Vakufu i Sarajevu uvijek ispunjenje, bez obzira na ime protivnika.

Dodajmo i to kako FC Željezničar, već treću sezonu zaredom, dakle od samog osnivanja, dio prihoda od ulaznica, uplaćuje u humanitarne svrhe, tačnije u Fond za liječenje oboljelih bh. građana Udruženja Pomozi.ba.

Od sedmog Borca, do desetog Brotnja, tražit će se ekipe, koje će igrati play-out, odnosno dvije ekipe, koje će na pauzu, s obzirom na to da sedma i osma ekipa na tabeli neće igrati ni playoff, ni play-out.

Borac ima 11 bodova i na dva boda je od Hercegovine, koja ima devet bodova. Odmah iza ekipe iz Širokog Brijega nalazi se FC Sloboda Kompred, koja se dovela u nezavidnu situaciju, s obzirom na to da nakon devet odigranih kola ima svega šest bodova i slijedi im grčevita borba za opstanak.

Trenutno je Brotnjo u najgoroj situaciji, jer na svom kontu ima samo tri boda i primili su ubjedljivo najviše pogodaka, a dali najmanje, te su već sada praktično otpisani.

Za futsalere iz naše zemlje slijedi kratka pauza, a kao prvoplasirani strijelci jesenjeg dijela, na zimsku pauzu odlaze Radnikov Mirko Marinković i Slogin Admir Zukan, koji su postigli po 12 pogodaka.

Za petama im je Faruk Brkanić iz ekipe GFC Sarajevo, koji je devet puta tresao protivničke mreže, a isti broj pogodaka postigao je i Amar Šišić iz ekipe FC Salines.

Na kraju spomenimo i to kako se Komesar za suđenje Miro Hrkač trudio da delegira najbolje sudije tokom trajanja jesenjeg dijela prvenstva, a koji su svoj posao odradili solidno.