Shaun Murphy
69

Viceprvak svijeta u snookeru izgubio od amatera pa šokirao nesportskom izjavom

D. P.
Murphy je poražen od mladog Kineza (Foto: WST)
Murphy je poražen od mladog Kineza (Foto: WST)
Viceprvak svijeta u snookeru Shaun Murphy zaradio je brojne kritike zbog izjave nakon što se u prvom kolu oprostio od UK Championshipa.

Murphy, koji je ljetos izgubio u finalu Svjetskog prvenstva od Marka Selbyja rezultatom 15:18, jučer se oprostio od drugog najvećeg turnira u svijetu snookera.

Bolji od Engleza bio je mladi kineski igrač Si Jiahui rezultatom 6:5. Ono što je zanimljivo, jeste da Jiahui nije profesionalni igrač, jer je prošle sezone ispao sa Pro toura.

Ipak, dobio je priliku da igra na UK Championshipu i tu je napravio veliku senzaciju izbacivši Murphyja koji je nakon meča dao u potpunosti nesportsku izjavu.

"Amaterima ne bi trebalo biti dozvoljeno da igraju profesionalne turnire. Znam da zvučim kao prgavi starac, ali taj mladić nije ni trebao biti na turniru. To nije pošteno, niti ispravno", rekao je Murphy.

Odmah se oglasila i Svjetska snooker federacija (WST) iz koje poručuju da se ne slažu sa ovim stavom.

"Poštujemo Shaunovo mišljenje, ali u ovom slučaju se u potpunosti protivimo toj tvrdnji", saopštili su iz WST-a.

Murphy je nastavio s velikim kritikama, pa je tako za BBC Radio 5 Live ljutito poručio da nema ništa protiv mladog Kineza, ali da ga je sve to mnogo pogodilo.

"Osjećam se pogođenim jer sam izgubio od nekoga ko nije trebao biti u dvorani. Ne znam zbog čega ovaj sport dozvoljava amaterima da se takmiče protiv profesionalaca. Nemam ništa protiv njega i zaslužio je pobjedu, ali ne bi trebao imati dozvolu da igra protiv mene. Ne želim više ništa dodati", zaključio je Englez.

Murphy (39) tokom bogate karijere ima devet velikih rangirnih titula od kojih i Svjetsko prvenstvo 2005. godine. Trenutno je šesti igrač svijeta.