WRC
0

Velški reli: Latvali pobjeda, Loeb svjetski prvak

Totalsport
Sebastian Loeb u svom Citroenu (Foto: AP)
Sebastian Loeb u svom Citroenu (Foto: AP)
Na posljednjoj utrci Svjetskog prvenstva u reliju Finac Jari-Matti Latvala u Fordu pobjedom u današnjih šest etapa potvrdio je pobjedu na Velškom reliju, dok je zbog saobraćajne nesreće aktuelni svjetski prvak odustao.

U svojoj Ford Fiesti RS WRC Latvala je po prvi puta pobijedio na Velškom reliju u čemu mu je mnogo pomogao glavni konkurent Loeb svojim odustajanjem nakon prve današnje etape.

Naime Francuz je tokom prelaska sa etape na etapu doživio saobraćajnu nesreću u kojoj je sudjelovao gledatelj iz Španije prešavši motociklom na krivu stranu ceste i udarivši u Leobov Citroën. Oštećenja na automobilu su bila prevelika da bi aktuelni prvak nastavio takmičenje.

Loeb je ipak osigurao naslov još u petak odustajanjem jedinog konkurenta za titulu Norvežanina Mikke Hirvonena zbog udarca u grmlje. Drugo mjesto zauzeo je Mats Odsberg u Fordu ispred trećeplasiranog Heninga Solberga.

Ovo je treća pobjeda u sezoni za ekipu Ford Abu Dhabi World Rally Team.

"Divan je osjećaj pobijediti danas jer je bilo jako naporno i frustrirajuće od moje prošle pobjede. (Finski reli prošle sezone, op.a.)", izjavio je Latvala kojem je ovo deseti nastup na reliju u Velikoj Britaniji.

"Lijepo je ovako završiti sezonu i sada moramo nastojati boriti se za titulu u idućoj sezoni", završio je Latvala.

Osmerostruki svjetski prvak Loeb i suvozač Daniel Elena prošli su nepovrijeđeni u saobraćajnoj nesreći u kojoj su se sudarili sa španskim motociklistom kada su putovali na 19. etapu. Tom prilikom oštećen je hladnjak na njihovom Citroënu i zbog štete na motoru odustali su od daljnjeg takmičenja.

Njihovu nesreću iskoristio je Mads Ostberg koji završava reli na drugom mjestu:

"Presretan sam što sam ovdje, zadnja dva dana imali smo dosta problema (motor na njihovoj Fiesti, op.a.). Fantastično je na ovaj način završiti sezonu", izjavio je vidno uzbuđeni Ostberg.

Najniže mjesto na pobjedničkom postolju zauzeo je Ostbergov ekipni kolega Henning Solberg ispred razočaranog Krisa Meekea koji je odustao u zadnjoj etapi.

"U zadnjoj etapi sam vozio vrlo oprezno nakon što sam vidio što se dogodilo Krisu (Meeke, op.a.)", izjavio je Slberg koji je zadnji puta bio na podiju na Poljskom reliju 2009. i dodao:

"Dao sam sve od sebe u ovoj sezoni i sada moram raditi na planiranju iduće sezone i pronaći sponzore kako bih mogao nastupati i iduće godine".

Iduća sezona Svjetskog prvenstva u reliju počinje povratkom na legendarni Reli Monte Carlo od 17. do 22. januara iduće godine.

 Rezultati utrke – Velški reli:

  1. Jari-Matti Latvala (FIN/ Ford) 3h27:03.5
  2. Mats Ostberg (NOR/ Ford) +3:42.9
  3. Henning Solberg (NOR/ Ford) +7.05.1
  4. Kris Meeke (SjI/ MINI) +7:12.3
  5. Matthew Wilson (Vbr/ Ford) +8.57.3

...

 Ukupni poredak vozača:

  1. Sébastien Loeb (FRA/ Citroën) 222*
  2. Mikko Hirvonen (NOR/ Ford) 214
  3. Sébastien Ogier (FRA/ Citroën) 196
  4. Jari-Matti Latvala (FIN/ Ford) 172
  5. Petter Solberg (NOR/ Citroën) 110

...

*- Loeb osvojio naslov prvaka (osmi po redu)

 

Ukupni poredak ekipa:

  1. Citroën Total World Rally Team 403
  2. Ford Abu Dhabi World Rally Team 376
  3. M-Sport Stobart Ford Rally Team 178
  4. Petter Solberg World Rally Team 98
  5. FERM Power Tools World Rally Team 54

...