sport
1

Upoznajte Medinu Begović, ragbijašicu RK Sarajevo i bh. reprezentacije

Piše: D. B.
Devetnaestogodišnja Medina Begović je članica Ragbi kluba Sarajevo i reprezentacije BiH. U razgovoru za portal Klix.ba je govorila o ženskom ragbiju, svojoj klupskoj, ali i reprezentativnoj karijeri.

Od kada se baviš ragbijem i odakle ljubav prema ovom sportu?

Ragbijem se bavim već osam godina. Teško je objasniti ljubav prema ovom sportu, ali znam da se ona javila već na prvom treningu. Znala sam da ću dosta svog vremena posvetiti ragbiju, iako sam se bavila i drugim sportovima. Onaj ko se bavi ragbijem mora imati veliko srce, to je sigurno.

Kakvi su uslovi za treninge?

Treninge obavljamo u Centru Kralj Fahd, gdje imamo teretanu, a treniramo i na stadionu u Butmiru. Kada je riječ o reprezentaciji, državni tim trenira na Bilinom Polju ili na Kamberović Polju.

Članica si reprezentacije BiH. Koliko ti to znači?

Uprkos žestokoj konkurenciji starijih djevojaka uspjela sam zaslužiti mjesto u reprezentaciji BiH. Svojim trudom sam to ostvarila, što smatram svojim najvećim uspjehom.

Šta je osnovni problem ženskog ragbija? Mogu li se očekivati zapaženi rezultati?

Imamo problema sa okupljanjem igračica, jer nakon dugog ulaganja u njih one se udaju, tako da onda dolaze nove igračice. Imali smo nekoliko rezultata kojima možemo biti zadovoljne. U svakom slučaju, ove godine smo odlučne da nešto napravimo na Evropskom prvenstvu u Latviji.

Kakva takmičenja te očekuju u bliskoj budućnosti?

Ove godine ćemo igrati ligu, pa će biti teških utakmica. Osim toga, reprezentacija će nastupiti u Litvaniji na EP.

Koliko je ragbi popularan sport? Ima li publike?

Ragbi polako postaje sve popularniji, a to i zaslužuje. Muška reprezentacija je napravila dobre rezultate, tako da se neke utakmice mogu pratiti i putem TV ekrana. Mi ćemo pratiti njihove uspjehe i truditi se da doprinesemo popularizaciji ragbija. Dosta ljudi nas prati i podržava.

Da li je ragbi grub sport?

Ne mogu reći da nije grub sport, ali za one koji gledaju se vjerovatno čini grubljim nego što zapravo jeste. Mi imamo treninge, tako da smo taktički i fizički spremne i lako podnosiimo udarce. Ono što je najbitnije je da nema straha od fizičkog kontakta sa protivničkim igračicama.

Kako promovisati ragbi?

To je najbolje činiti odigravanjem utakmica, edukacijom, školama ragbija i privlačenjem novih članova.

Ko ti je najveća podrška u karijeri?

To su definitivno moj otac i trenerica. Oni su zaslužni što sam zavoljela ovaj sport. Naučili su me da je život borba te da bez truda nema ni uspjeha00.

Kojim sportovima si se ranije bavila i šta trenutno radiš osim igranja ragbija?

Trenirala sam košarku, odbojku i karate. Trenutno radim kao nastavnica folklora u KUD Biseri Bjelašnice, a obavljam i funkciju podpredsjednice. Osim toga, studiram Pedagogiju na Filozofskom fakultetu, učestvujem na raznim sportskim takmičenjima trčanja i imam zapažene rezultate.