sport
32

Upitan triple-triple: Bolt zbog sunarodnjaka Cartera ostaje bez jednog zlata?

Klix.ba
Nesta Carter (prvi s lijeva) je navodno bio dopingovan u Pekingu 2008. (Foto: EPA)
Nesta Carter (prvi s lijeva) je navodno bio dopingovan u Pekingu 2008. (Foto: EPA)
Usain Bolt je na Olimpijskim igrama u Riju ušao u historiju kao jedini atletičar koji je ostvario triple-triple, odnosno koji je spojio tri zlata u sprinterskim disciplinama na tri uzastopna najveća svjetska sportska događaja.

No, uskoro bi Jamajčanin mogao ostati bez jednog od tih devet zlata.

Naime, član jamajčanske štafete 4x100 metara s Olimpijskih igara iz Pekinga Nesta Carter, koji je kao prva izmjena trčao te 2008. godine, navodno je pao na doping testu.

Carter je, navodno, koristio nedozvoljenu supstancu metilheksanamin, no još uvijek nije sigla službena potvrda od Svjetske antidopinške agencije (WADA).

Ukoliko se glasine koje su se pojavile danas u Riju ispostave istinitim, sva četvorica takmičara iz Pekinga koja su trala za jamajčansku štafetu će ostati bez zlatnih medalja. Uz Cartera i Bolta, to su Michael Frater i Asafa Powell.

Carter i Bolt su osvojili zlato i na proteklim Olimpijskim igrama u Londonu, te na Svjetskom prvenstvu prošle godine u Pekingu, no Carter je bio "čist" na oba takmičenja.

"Nisam zadovoljan ovim što čujem. Godinama skupljam zlatne medalje, radim naporno da bih postao prvak i oduzimanje zlata bi mi slomilo srce. Ali, ukoliko ga budem morao vratiti, vratit ću ga", izjavio je Bolt za jamajčansku radio stanicu RJR Communications.