sport
286

U sjajnoj zimskoj atmosferi: Na Igmanu održano takmičenje u skijaškim skokovima

Piše: Am. Dž.
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Nakon 26 godina danas je na Igmanu održano prvo takmičenje u skijaškim skokovima. Na ovaj način vraćen je stari sjaj olimpijskoj planini, a brojni posjetitelji su uživali u skokovima.

Posljednji put na Igmanu ovo takmičenje je održano 1989. godine, a skakonice su uništene u ratu.

Grupa entuzijasta predvođena nekadašnjim skakačem Selverom Merdanovićem danas je organizovala takmičenje na Igmanu.

"Sve je proteklo u najboljem redu i to je najvažnije. Drago mi je da su građani uživali u skokovima. Bila je to sjajna uvertira za buduća slična događanja na Igmanu", rekao je Merdanović za Klix.ba.

Merdanović je inače rekorder BiH u skijaškim skokovima. U Poljskoj je 1989. godine skočio 128 metara.

Istakao je da su pojedini dječaci i djevojčice koji su danas nastupili prije svega deset dana prvi put trenirali ovaj sport.

"Danas su neki od njih uzeli i medalje", naglasio je Merdanović, te je pozvao djecu koja imaju želju trenirati skijaške skokove da se pridruže Ski-skok klubu Hadžići.

Na današnjem takmičenju nastupilo je 40 takmičara u konkurencijama do 12 godina, od 12 do 18 godina, te seniora i veterana amatera.

Adi Merdanović je osvojio zlatnu medalju u kategoriji najmlađih, Amar Koro osvojio je srebro, a Adnan Struga i Benjamin Abazović dijele bronzu.

U kategoriji od 15 do 18 godina, zlato je osvojio Sanel Handanović, srebro Ermin Vikić, a bronzu Aldin Đozić.

Jedina učesnica u ženskoj kategoriji, Dženita Handanović (13) iz Vikića u Krajini, ujedno je i pobjednica te kategorije.