sport
0

U padu helikoptera u Sijera Leoneu poginula 22 sportska zvaničnika

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Dvadeset dvije osobe, među kojima je većina togoanskih sportskih zvaničnika, poginule su kada se putnički helikopter srušio i eksplodirao u nedjelju na glavnom međunarodnom aerodromu u Sijera Leoneu, saopćili su avijacijski zvaničnici.

Ruski pilot helikoptera ruske proizvodnje Mi-8 preživio je pad. Helikopter je bio u vlasništvu Paramount Airlines, kompanije koja prevozi putnike između prijestonice Sijera Leonea, Freetowna i aerodroma Lungi, javio je Reuters.

Helikopter je prevozio delegaciju togoanskih sportskih zvaničnika koja je prisustvovala kvalifikacionoj utakmici afričkog nogometnog Kupa nacija odigranoj u Freetownu između Sijera Leonea i Togoa. Togo je pobijedio 1-0.

Uzrok nesreće nije bio odmah poznat. Helikopter je progutala vatra na pisti aerodroma.

"Desila se eksplozija u letjelici prije nego što je helikopter sletio", izjavio je novinarima Donald Bull, generalni upravnik aerodromskih vlasti Sijera Leonea.

Spasilački radnici kasnije su viđeni kako pokušavaju izvući izgorjela tijela žrtava iz spaljene olupine helikoptera.

Bull je izjavio da su većina poginulih Togoanci i da nije poznato da li je u helikopteru bilo ljudi druge nacionalnosti. Među žrtvama nisu igrači togoanskog nacionalnog nogometnog tima.

Togoanski sportski zvaničnici očigledno su unajmili helikopter kako bi stigli na let za Togo.

Paramount Airlines jedna je od dvije komercijalne kompanije koje upravljaju helikopterskim uslugama između Freetowna i aerodroma Lungi, prevozeći putnike sedmominutnim letom iznad rijeke Sijera Leone.

Alternativni sporiji put koriste zahrđali riječni trajekti ili lokalne ribarske brodice.

Britanski premijer Tony Blair učinio je jednodevnu posjetu Sijera Leoneu, bivšoj britanskoj koloniji, prošle sedmice u okviru oproštajne turneje po Africi.

On je održao razgovore na aerodromu Lungi s predsjednicima Sijera Leonea i Liberije i promoviran je u vrhovnog poglavicu od lokalnih tradicionalnih vladara u znak priznanja što je poslao britanske trupe u Freetown kako bi pomogle u ubrzanju okončanja brutalnog građanskog rata.