Učestvovalo 160 takmičara
0

U Mostaru održana prva brdsko-biciklistička utrka Škoda XC lige

Sarajevo-x.com
Dugo očekivana, prva utrka brdsko-biciklističke Škoda XC lige je održana u Mostaru, a ako je suditi prema odzivu takmičara i publike na početku sezone, ovo će biti godina ekspanzije brdskog biciklizma.

Naime, više od 160 takmičara u svim kategorijama, i ogroman broj rekreativaca koji su došli samo da posmatraju utrku, svjedoče o tome da je organizacija lige pravi potez. Asocijacija MTB Biciklističkog saveza je, slobodno se može reći, položila prijemni ispit i opravdala svoje osnivanje.

Čak 29 klubova je do sada pristupilo ovoj instituciji, čime su pokazali spremnost da kroz organizovan rad Biciklističkog saveza konačno dignu na noge i brdski biciklizam, sport sve prisutniji u svijetu i, naravno, na Olimpijskim igrama. Izvršni organizator Škoda XC lige, Udruženje brdskih biciklista MTBA iz Sarajeva, u saradnji sa klubovima iz Bihaća, Tuzle, Banje Luke i domaćina prve utrke, Mostara, je svima stavilo do znanja da postoji volja i spremnost za organizaciju i ovako kompleksnih događaja za koji vlada sve veći interes.

Domaćin, biciklistički klub Mostar, je premašio sva očekivanja i organizacijom prve ovosezonske utrke postavio zbilja visoke standarde. Bilo je tu i mažoretkinja i jahača na konjima, besplatan ručak za učesnike, muzika.

Sve u svemu, jedan nesvakidašnji dan na Gorancima kraj Mostara. Vjetar i sunce su ostavili traga na prisutnima, ali ništa nije smetalo da se uživa u vožnji ili tek u prekrasnom pogledu na još uvijek snijegom prekivene vrhove Čabulje. Prisustvo brojnih medija, tv ekipa pa čak i izvještača iz susjednih zemalja, učešće takmičara iz SAD-a ili Rumunije, nagovještava da će BiH uskoro postati značajna destinacija takmičara u ovom sportu.

Sama organizacija takmičenja, s obzirom na to da je ovo prvi put da imamo ovako veliki broj takmičara, i pored probijanja satnice je protekla na zavidnom nivou. Žiri i organizator utrke su odlučili da takmičari voze probni krug, što se pokazalo dobrim radi upoznavanja staze, ali je malo poremetilo start utrke. A onda su krenuli prvo najmlađi, pa žene, veterani, juniori, U23 i na kraju oni najbolji, takmičari programa Elite.

Vodila se žestoka borba iz kruga u krug, pa se desio čak i jedan kuriozitet: takmičar iz kategorije U23, Mario Kojić iz BK Doboj, je postigao ukupno najbolje vrijeme, bolje i od pobjednika Elite kategorije. Njegovih 1 sat 24 minute i 48 sekundi su bili nedostižni za rivale u njegovoj kategoriji, ali i za one starije, pa je najbolji Elite takmičar Nebojša Šljukić iz Biciklističkog kluba Everest, istu dužinu od četiri kruga završio dvije minute i dvije sekunde sporije. Staza je bila duga 6.600 metara, a vozio se različit broj krugova, ovisno o kategorijama.

Pored urtke Škoda XC lige domaćini u Mostaru su dan ranije priredili izuzetno atraktivnu i zanimljivu revijalnu DH utrku na brdu Fortica iznad Mostara. Konfiguracija terena i hrabra vožnja takmičara ostavljale su bez daha brojne gledaoce. Poput kanjona Kolorado izdubljene stijene, sitni šljunak - neprijatelj svih biciklista, sunce, prašina, adrenalin i, nažalost, padovi su bili sastavni dio ove utrke.

Jedan takmičar je zadobio povredu ključne kosti, zabilježen je i jedan pad preko glave, nakon kojeg je takmičar nastavio dalje, došli su gosti čak iz Pule, a pobjednik ove utrke je Saša Abazović iz Sarajeva. Iako prva DH utrka u Mostaru, izazvala je veliku pažnju prisutnih, pa su svi takmičari, pored najave dolaska i iduće sezone, uglas izrazili spremnost da sami dođu sedmicu ranije i pomognu uređenju staze. Galeriju fotografija i više o ovom događaju portal mtb.ba će objaviti naknadno.

Više informacija o takmičenjima Škoda XC lige, kao i kompletne rezultate po kategorijama možete dobiti na web-stranici www.mtb.ba