sport
321

U martu počinje obnova stadiona Koševo

Anadolija
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
"U martu bi trebala početi obnova Olimpijskog stadiona Asim Ferhatović Hase – Koševo, kako bismo, prije svega,  poboljšali uvjete za gledaoce, što su od nas tražili iz Evropske fudbalske asocijacije (UEFA)", istakla je za Jasmina Polić, direktorica Centra za sport i rekreaciju u Sarajevu, firme koja upravlja najvećim stadionom u Bosni i Hercegovini.

Polić je kazala da bi radovi trebali biti završeni do maja ove godine, kada očekuju inspekciju UEFA.

"Vjerujemo da ćemo zadovoljiti određene uvjete UEFA, koji su iz godine u godinu sve zahtjevniji. Koševo se ne može usporediti sa svjetskim stadionima, ali možemo poboljšati uvjete na našem olimpijskom zdanju. O ozbiljnijoj modernizaciji možemo razmišljati tek kada se usvoji regulacioni plan, odnosno kada budemo imali jasno definirane finansije", rekla je Polić.     

Skora ograničena obnova Olimpijskog stadiona u Sarajevu bit će urađena sredstvima UEFA u iznosu od 89.000 eura, te Općine Centar koja bi trebala investirati dodatnih oko 50.000 KM.   

"Trebali bi uraditi mokre čvorove na cijelom stadionu, na istoku renovirati svlačionice za timove, ali i sudije. Isto tako,  instalirat ćemo automatsko navodnjavanje travnjaka", pojasnila je Polić, dodavši: "Od Općine Centar dobili smo i 100.000 KM za postavljanje stolica na kompletnoj zapadnoj tribini, ali i onih nedostajućih na ostalim stranama stadiona. I to bismo trebali završiti do početka maja, tako da bi stadion trebao imati oko 34.000 sjedećih mjesta po standardima UEFA."

I pokrivenost bežičnim internetom trebala bi uskoro biti u funkciji na Koševu, te bi donekle bili poboljšani do sada veoma loši uslovi u kojima su radili novinari.

"Imamo izuzetno dobru saradnja sa FK Sarajevo koji svoje domaće utakmice igra na Koševu, kao i Nogometnim savezom BiH. Nadam se da ćemo u saradnji sa njima Olimpijski stadion Asim Ferhatović Hase – Koševo učiniti što ugodnijim za sve učesnike i posjetitelje utakmica", izjavila je Polić.

U NSBiH kažu da će Koševo nakon realizacije ovogodišnje rekonstrukcije ispunjavati UEFA uvjete iz tzv. "treće kategorije". To znači da bi se na bh. olimpijskom stadionu, uz utakmice reprezentacija, mogli igrati i mečevi pretkola UEFA takmičenje, te uz dodatne dorade, čak i grupne faze međunarodnih klupskih takmičenja“, piše Anadolija.

Bosna i Hercegovina jedan je od članica UEFA sa najlošijom fudbalskom infrastrukturom. Nakon prošlogodišnjeg UEFA licenciranja na svega pet stadiona mogle su se igrati međunarodne utakmice. Najbolji uslovi su na Bilinom Polju u Zenici, te Gradskom stadionu u Banjoj Luci, a zeleno svjetlo za neke ino mečeve dobili su još Pecara u Širokom Brijegu, Olimpijski stadion„Asim Ferhatović Hase - Koševo u Sarajevu i Pod Bijelim brijegom u Mostaru.