Sarajevo Open 2018
30

Turci trijumfovali na takmičenju u umjetničkom klizanju u Zetri

Klix.ba
(Foto: D. S./Klix.ba)
U organizaciji Saveza klizačkih sportova Bosne i Hercegovine, u Olimpijskoj dvorani "Juan Antonio Samaranch" (Zetra) od 1. do 4. marta ove godine održano je međunarodno takmičenje u umjetničkom klizanju "Sarajevo Open 2018".

Na ovom takmičenju nastupilo je 125 takmičara iz 15 zemalja: Turska, Slovenija, Srbija, Hrvatska, Austrija, Njemačka, Italija, Finska, Švedska, Češka, Slovačka, Bugarska, Ujedinjeni Arapski Emirati, Bjelorusija i Bosna i Hercegovina. Sudijski panel se sastojao od 10 međunarodnih sudija i kontrolora/specijalista među kojima su biti predsjednica i potpredsjednica Austrijskog klizačkog saveza, vođa zlatnog njemačkog tima na upravo završenoj Olimpijadi u J. Koreji i visoki zvaničnik ISU (Međunarodna klizačka unija).

Ove godine u panelu su pored našeg sudije Amela Burekovića, debitovali Naida Kiso (Judge), Nedim Štrbo (Technical Specialist), Arijana Tirak (Technical Specialist) i Mirza Ljubović (Data Operator) koji su ispite položili ranije ove godine. Bosna i Hercegovina od ove sezone ima kompletan domaći sudijski panel kao i najnoviju sudijsku opremu.

Najviše zlatnih medalja osvojila je Turska čiji predstavici su pored medalja u Ankaru ponijeli i Pehar Sarajevo Opena.

Naši predstavnici su imali dobar nastup. Izdvajamo nastup naših juniorki Alme šehić (11.) i Neire Kiso (13.), kao i Lajlu Mucić koja je bila 5. u kategoriji Chicks Girls, te Henu Uzunović koja je bila 8. u kategoriji Cubs Girls.

Organizacija je dobila pohvalu učesnika i međunarodnih sudija koji su se zahvalili na gostoprimstvu i izrazili želju da učestvuju i sljedeće godine.

Ovogodišnji Sarajevo Open poslužio je i kao testno takmičenje za EYOF 2019.

"Zatvaramo vrata Zetre umorni, ali ponosni. Uporno dokazujemo da, uprkos nedostatku podrške i ogromnim preprekama i problemima, možemo u Sarajevu da održimo takmičenje svjetskog ranga. Što se umjetničkog klizanja tiče, spremni smo za EYOF", poručili su organizatori.