"Magična sedmica"
367

Topalbećirević snima film o Toniju Kukoču: Priča o legendi koja je promijenila evropsku košarku

N. K.
Toni Kukoč i Sabahudin Topalbećirević
Poznati bh. sportski novinar i komentator Sabahudin Topalbećirević nastavlja s iznenađenjima i sportskim izazovima, a ovaj put odlučio je snimiti film o legendarnom košarkašu Toniju Kukoču.

Topalbećirević je prošao dosta u njegovoj sada već tridesetogodišnjoj karijeri sportskog novinara i komentatora. U posljednjih desetak godina odlučio se za rad na sportsko-dokumentarnim filmovima, a povjerenje u njegov rad, poznavanje sporta bilo je garancija da iza sebe ima već 11 sportskih priča od kojih izdvajamo film "Naša brazilska priča" iz 2014. godine koja govori o nogometnoj reprezentaciji BiH od osnivanja u najtežim ratnim danima pa sve do plasmana na Svjetsko prvenstvo 2014. godine u Brazil. Imao je, kako kaže, tu privilegiju i čast da uradi tri sjajne priče o tri legende s ovih prostora - Draganu Džajiću, Ivici Osimu i Miroslavu Ćiri Blaževiću.

Sada je došao trenutak da prikaže film koji mu je najveći izazov jer se, kako kaže, radi o čovjeku koji je bio najbolji i najpopularniji evropski košarkaš, a u Americi je i dan danas popularan jer je ostavio neizbrisiv trag igrajući za Chicago u društvu najvećeg svih vremena u ovom sportu Michalea Jordana, zatim Denisa Rodmana, Skotie Pippena i ostalih zvijezda najbolje košarkaške ekipe svijeta svih vremena.

Film koji prema reakciji američke košarkaške javnosti već sada izaziva ogromnu pažnju i željno se očekuje, donosi vrlo inspirativnu priču o jednom od najboljih evropskih košarkaša ikada i čovjeku koji je igrao za košarkaške Beatlese devedesetih godina.

"Ostalo nam je još nekoliko sagovornika da snimimo na ovim prostorima, Tonijevih prijatelja i saigrača, a post produkcija i montaža kreće sredinom jula", kaže nam Topalbećirević.

Ekipa popularnog Bahe boravila je u Americi gdje se snimilo dosta stvari vezano prije svega za karijeru Kukoča u Chicago Bullsima. Toni je za vrijeme snimanja bio raspoložen te je ispričao mnogo toga što se do sada nije znalo. Ekipa se uvjerila da je Tonijeva popularnost i danas velika tako da su im vrata na svakom mjestu bila otvorena. Supruga Renata, saigrači iz Chicaga, Ivica Dukan, novinari koji su pratili Tonijevu karijeru su bili vrlo inspirativni.

"Film se snimao na nekoliko lokacija od kojih izdvajamo United Centar i golf terene gdje Toni provodi mnogo vremena, uživa u toj igri u kojoj je trostruki za redom šampion baš kao što je bio sa Jugoplastikom i Chicago Bullsima. Opušten, vedar i duhovit to je jednostavno Toni Kukoč. Film najviše govori o četiri perioda života Toni Kukoča, a to su Jugoplastika, reprezentacija Jugoslavije, reprezentacija Hrvatske i Chicago Bullsi", govori nam Topalbećirović.

U našim regionalnim okvirima u filmu o Toniju govore Božo Maljković, Željko Pavličević, Svetislav Pešić, Duško Ivanović, Rusmir Halilović kao i gotovo svi igrači koji su igrali s Tonijem na ovim prostorima.

Film se radi u koprodukciji Sport Kluba i Simposara. Promocija filma je inače u sklopu najvećeg međunarodnog sportskog simpozija na ovim prostorima, a ove godine je 12. izdanje koje će i ovaj put okupiti mnogo velikih imena iz svijeta sporta. Očekuje se dolazak Bože Maljkovića, Svetislava Pešića, Duška Ivanovića, Stojka Vrankovica, Ivice Šurjaka, Ivana Gudelja, Mehmeda Baždarevica, Massimo Franchija, Gigi Rive, Nenada Bjekovića... Ono što je vrlo zanimljivo je da će na Simposaru biti i čelnici Hrvatskog nogometnog saveza na čelu s predsjednikom Marijanom Kustićem, zatim legende Ivica Olić, Mario Mandžukić i Stipe Pletikosa koji ce govoriti o "putu uspjeha hrvatskog nogometa i reprezentacije.".

Svjetska premijera filma o jednom od najboljih košarkaša Evrope svih vremena i osvajaču tri NBA prstena Kukoču u produkciji Sport Kluba i Simposar Sarajevo bit će upriličena 13. septembra u 19:00 sati u hotelu Hills u Sarajevu. Film nosi naziv "Magična sedmica" (Magic seven).