Forbes
0

Tiger Woods i dalje najplaćeniji sportista

Totalsport
U proteklih 12 mjeseci tamnoputi američki golfer Tiger Woods, uprkos povredi i svjetskoj krizi, zaradio je 110 miliona dolara. Uvjerljivo je najplaćeniji sportista današnjice.

Zaključak je to američkoga poslovnog magazina Forbes, koji je u najnovijem izdanju donio popis 20 najbolje plaćenih sportista.

Woodsova je zarada više nego dvostruko veća od terceta na drugom mjestu: košarkaša Kobea Bryanta (aktivan) i Michaela Jordana (umirovljen), te finskog pilota Formule 1 Kimija Räikkönena, koji su zaradili po 45 miliona dolara.

Najbolje plasirani nogometaš, David Beckham s 42 miliona dolara zarade, nalazi se na petom mjestu. Jedini preostali nogometaš u Top 20 je Milanov Brazilac Ronaldinho, koji dijeli 16. mjesto s 30 miliona dolara.

Iako je u svijetu poznat kao sport u kojem se vrti najviše novca, američki nogomet nema predstavnika među 20 najplaćenijih. Razlog tome restriktivni je “salary cap”.

Forbes u zaradu ubraja nagrade od sportskih takmičenja, ugovore s klubovima, ali i prihode od sponzorskih ugovora, premija ili autorskih prava u rasponu od juna 2008. do juna 2009. godine. Od cifri nisu odbijena porezna davanja niti davanja posrednicima, tj. menadžerima i ostalim savjetnicima.

Najboljih 20 plaćenih sportista u prošlom jednogodišnjem razdoblju zaradilo je ukupno 789 miliona dolara, što predstavlja pad od 1% u odnosu na prijašnje jednogodišnje razdoblje.

Woods je dosad u 13 godina profesionalne karijere zaradio ogromnih 900 miliona dolara, te bi u sljedećem 12-mjesečnom razdoblju trebao postati prvi sportista u historiji s probijenom granicom od zarađene milijarde dolara. Povreda i operacija koljena uzele su mu osam mjeseci u sezoni, čime je stigao zaraditi tek pet od mogućih 25 miliona dolara od nagrada na takmičenja. No, njegova ukupna zarada pala je samo pet miliona u odnosu na ranije razdoblje, sve zahvaljujući širenju njegova neigračkoga poslovnog carstva.

Forbes, Top 20 zarada sportista u prošlih 12 mjeseci, u milionima dolara:

  1. Tiger Woods (SAD/golf) 110
  2. Kobe Bryant (SAD/košarka) 45
  3. Michael Jordan (SAD/košarka) 45
  4. Kimi Räikkönen (Finska/Formula 1) 45
  5. David Beckham (Velika Britanija/nogomet) 42
  6. LeBron James (SAD/košarka) 40
  7. Phil Mickelson (SAD/golf) 40
  1. Manny Pacquiao (Filipini/boks) 40
  2. Valentino Rossi (Italija/motociklizam) 35
  3. Dale Earnhardt Jr. (SAD/NASCAR) 34
  4. Roger Federer (Švicarska/tenis) 33
  5. Shaquille O'Neal (SAD/košarka) 33
  6. Oscar de la Hoya (SAD/boks) 32
  7. Lewis Hamilton (Velika Britanija/Formula 1) 32
  8. Alex Rodriguez (Dominikanska Republika/bejzbol) 32
  9. Vijay Singh (Fidži/golf) 31
  10. Kevin Garnett (SAD/košarka) 30
  11. Jeff Gordon (SAD/NASCAR) 30
  1. Derek Jeter (SAD/bejzbol) 30
  2. Ronaldinho (Brazil/nogomet) 30...