Davis Cup
0

Wawrinka riješio Hewitta u 2 minute, Švicarska ostala

Totalsport
Stanislas Wawrinka (Foto: AP)
Stanislas Wawrinka (Foto: AP)
Švicarska Davis Cup reprezentacija uspjela je preokrenuti zaostatak od 2-1 za Australijom u susretu kvalifikacija za Svjetsku grupu koji se igrao na travi u Sidneyju. Trećeg, odnosno četvrtog dana, Stanislas Wawrinka donio je pobjednički bod.

Švicarska je, predvođena Rogerom Federerom, ušla u posljednji dan susreta s Australijom sa zaostatkom od 2-1, nakon što su u prva dva dana izgubili jedan pojedinačni susret (Wawrinka) i igru parova (Federer / Wawrinka). U 4. meču susreta ovih dviju reprezentacija Roger Federer je s 3-1 bio bolji od Australca Bernarda Tomića. Bilo je 6-2, 7-5, 3-6, 6-3 za Federera koji je tom pobjedom odveo susret u odlučujući meč.

Lleyton Hewitt i Stanislas Wawrinka izašli su na teren u posljednjem meču koji je odlučivao o tome ko ostaje u Svjetskoj grupi, a ko pada u niži rang takmičenja. Hewitt je dobio prvi set rezultatom 6-4, ali je Švicarac uzvratio u drugom identičnim rezultatom. Treći set morao se riješiti u 13. igri u kojoj je Hewitt, ponesen gromoglasnom podrškom domaće publike, slavio sa 9-7 i doveo Australiju na samo set od ostanka u Svjetskoj grupi. Wawrinka uprkos gubitku vrlo neizvjesnog seta uzvraća osvajanjem četvrtog rezultatom 6-4 i odlučujući meč odveo je u odlučujući set.

Tamo je pri rezultati 5-3 za Wawrinku prekinut susret zbog mraka, te je nastavljen u ponedjeljak. Meč je trajao svega dvije minute, jer je Švicarac odmah uspio oduzeti servis vidno slomljenom Hewittu koji je, nakon što je dobio prva dva poena devetog gema, napravio dvije dvostruke i dvije neforsirane pogreške koje su ga koštale susreta.

"Izašao sam na teren u želji da dam sve od sebe, ali jednostavno nije bilo suđeno", rekao je Hewitt.

Davis Cup, kvalifikacije za Svjetsku grupu:

Australija – Švicarska 2-3 Tomic – Federer 2-6, 5-7, 6-3, 3-6

Hewitt - Wawrinka 6-4, 4-6, 7-6(7), 4-6, 3-6