Finale Davis Cupa
0

Veliki preokret Francuza za vodstvo 2-1

Totalsport
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Velikim su preokretom francuski teniseri pobijedili u meču parova i poveli s 2-1 u finalu Davis Cupa protiv Srbije u ispunjenoj beogradskoj Areni.

Nenad Zimonjić i Viktor Troicki dobili su prva dva seta, ali nisu bili u stanju zaključiti meč, tako da je nakon četiri i pol sata igre slavio francuski par Arnaud Clement/Michael Llodra sa 3-6, 6-7(3), 6-4, 7-5, 6-4.

Srpska je kombinacija do prvoga breaka stigla u četvrtom gemu meča što joj je bilo dovoljno za osvajanje prvoga seta. U drugom su setu na oduševljenje domaćih navijača Zimonjić i Troicki oduzeli gostima servis u 11. gemu i poveli sa 6-5, ali Francuzi su se vratili već u sljedećem gemu koji je "zapalio" dvoranu. Najprije su francuski navijači bukom omeli domaće tenisere, a potom su srpski gledatelji željeli uzvratiti, ali su ponovno dekoncentrirali Zimonjića i Troickog. Ovaj drugi je potpuno izgubio živce, počeo raspravljati sa sudijom, gestikulirati publici, a atmosfera se smirila tek nakon intervencije Janka Tipsarevića.

Srbe cijeli taj kaos ipak nije izbacio iz ritma, odlično su odigrali tie-break i poveli s 2-0 u setovima, ali nakon toga su potpuno stali. Do kraja meča više nisu nijednom uspjeli oduzeti servis suparnicima koji su strpljivo gradili put ka pobjedi i s po jednim breakom u svakom od preostalih setova stigli do željenog cilja.

Došla je Francuska na taj način korak bliže svome desetom naslovu, ali do njega je još čeka dugačak put. Nedjeljni će program otvoriti treći igrač svijeta Novak Đoković protiv prvog francuskog reketa Gaela Monfilsa, a za peti su meč zasad su prijavljeni Janko Tipsarević i Gilles Simon.

Davis Cup, finale:

Srbija - Francuska 1-2

Zimonjić/Troicki – Clement/Llodra 3-6, 6-7(3), 6-4, 7-5, 6-4