Tenis
0

Veličanstven nastup Marije Šarapove u Melbourneu

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Marija Šarapova pokazala je veličanstven nastup u čistoj pobjedi u kojoj je pregazila prvu igračicu svijeta Justine Henin rezultatom 6:4, 6:0 u četvrtfinalu Australian Opena.

Ruskinja je došla do breaka u drugom gemu i, mada se Henin žestoko opirala u devetom gemu, fantastičnim "cross-court backhandom" osvojila set, javio je BBC.

Šarapova je potom prošetala kroz drugi set nizom "winnera" kako bi okončala pobjednički niz Henin od 32 meča.

Peta nositeljica u četvrtak će se u polufinalu sastati s Jelenom Janković.

To je njena četvrta godina u kojoj je dostigla ovu fazu takmičenja, a mali broj teniserki bi joj mogao parirati nakon sjajnog nastupa koji je ostavio zbunjenom njenu belgijsku suparnicu.

Od samog početka, Šarapova je slala moćne voleje u uglove terena, ostavljajući Henin da se bori da ostane u igri. Dvadesetpetogodišnja prva nositeljica nije bila u najboljoj formi u Melbourneu a njena nemoć se nemilosrdno pokazala i u ovom meču.

Šarapova (20), izgubila je šest od osam njihovih ranijih međusobnih mečeva, ali u devetom nije bilo ništa nalik tome kada je pogodila 30 "winnera" u prvom setu. U drugom setu Šarapova je slavila sa 6:0, nanijevši Belgijanki prvi takav poraz od 2002. u Wimbledonu.

"Zaista sam se osjećala kao da sam u svom vlastitom svijetu", izjavila je Šarapova, koja je izgubila u prošlogodišnjem finalu od Serene Williams.

"Nisam nastojala obraćati pažnju na to koliko je turnira ona osvojila, što je nevjerovatan broj", kazala je.

Šarapova se sada suočava s poznatim likom, Jelenom Janković (22), koja je u utorak pobijedila Williams.

"Na neki način, nas dvije smo odrasle zajedno, vježbale smo u istoj akademiji. To je pomalo čudno. Uvijek smo radili iste stvari, igrale u istim grupama. Za obje je san osvojiti Grand slam, posebno kada igramo jedna protiv druge", izjavila je Šarapova.