WTA Tokio
1

Stosur iznenadila Šarapovu, Petrova Errani, Azarenka odustala

Totalsport
Samantha Stosur
Samantha Stosur
Australka Samantha Stosur i Ruskinja Nadja Petrova prve su izborile polufinale vrlo jakog teniskog WTA turnira u japanskom Tokiju, koji se ove sedmice igra uz nagradni fond od 2,168.400 dolara.

Stosur je priredila iznenađenje kada je u 12. međusobnom susretu protiv lijepe Ruskinje slavila tek po drugi put. Rezultatom 6-4, 7-6(10) nakon gotovo dva sata igre Australka je izborila polufinale i meč protiv druge Ruskinje – Petrove.

Trebalo je čak pet meč-lopti da Stosur stigne do velike pobjede. Naime, u tie-breaku drugog seta Šarapova je imala 5-3, ali je nakon toga Australka nanizala tri poena i uz servis povela 6-5. Ruskinja je spasila tu meč-loptu, ali je Stosur izborila drugu, protiv servisa. Šarapova se odbranila i od te meč-lopte, pa još jedne kod 8-7 (servis Stosur), te kod 9-8 (servis Šarapova).

Međutim, kod rezultata 11-10 Šarapova je ispustila poen na vlastitom servisu nakon čega više nije bilo povratka ni prilike za ispravak.

U polufinalu Australku čeka još jedna igračica protiv koje ima negativan omjer (3-5) – Nadja Petrova. Ruskinja je u svom četvrtfinalu nakon dva i po sata igre slavila protiv Italijanke Sare Errani rezultatom 3-6, 7-5, 6-3.

Uzvratila je tako Ruskinja italijanskoj teniserki za poraz u 2. kolu ovogodišnjeg Australian Opena kada je bilo glatkih 6-2, 6-2. U konačnici je Errani osvojila poen više u odnosu na Petrovu (102-101), međutim, presudan break viška napravila je Ruskinja te dobila priliku igrati za ulazak u svoje drugo WTA finale ove sezone, nakon što je osvojila 11. WTA naslov u Hertogenboschu, turniru uoči Wimbledona.

Recimo i da je "slobodan prolaz" u polufinale zaradila Njemica Angelique Kerber kojoj je četvrtfinalni susret zbog slabosti predala prva teniserka svijeta - Bjeloruskinja Viktorija Azarenka. U srijedu je Azarenka slavila protiv Italijanke Roberte Vinci (6-4, 6-2), ali joj je tokom prvog seta službeni doktor turnira došao mjeriti pritisak u pauzi između gemova.

Azarenka je nakon objave da odustaje od daljnjeg takmičanja rekla i da se osjeća loše otkako je sletila u Japan.

Kerber će u polufinalu igrati s pobjednicom susreta Dankinje Caroline Wozniacki i Poljakinje Agnieszke Radwanske.  

WTA Tokio, četvrtfinala:

Petrova (17) - Errani (6) 3-6, 7-5, 6-3 Stosur (8) - Šarapova (2) 6-4, 7-6(10)