Tenis
21

Rafael Nadal: Danas očigledno nisam dobar kao što sam bio

Klix.ba
Nakon decenije na samom vrhu ATP liste ili vrlo blizu njega španski teniser Rafael Nadal prihvatio je činjenicu da više ne dominira u svijetu tenisa.
Rafael Nadal kao drugoplasirani na ATP Madrid (Foto: EPA)
Rafael Nadal kao drugoplasirani na ATP Madrid (Foto: EPA)
"Očigledno je da danas nisam tako dobar kao što sam bio", kazao je Nadal na Italian Openu u Rimu. "Fantastično sam živio, a danas ne pobjeđujem toliko kao ranije. Ipak, život se nastavlja".

U ponedjeljak je Nadal ispao s liste pet najboljih tenisera svijeta i to prvi put u 10 godina. Sada zauzima sedmu poziciju dok se bori za povratak u formu nakon povrede zgloba i operacije slijepog crijeva.

"To nije katastrofa" poručio je Španac.

Nadal je u nedjelju u finalu Madrid Opena izgubio od Andyja Murrayja i to mu je bilo prvi put da je u sezoni izgubio četiri uzastopna meča na zemljanom terenu još od 2003. godine.

"Ako mislite da je prošla sedmica bila negativna, niste upravu. Prošla sedmica je bila pozitivna u smislu samopouzdanja i drugih stvari. Vidjet ćemo mogu li ove sedmice napredovati", istakao je teniser.

Odbacio je prijedloge da bi trebao prestati trenirati sa svojim stricem Tonijem Nadalom.

"Ako stvari ne idu kako treba, onda sam kriv ja što ne igram dobro, a ne trener", kazao je dodavši da nikada ne bi otpustio svog strica.

"To nije samo samo moja odluka, već odluka dvojice ljudi. Ne zaboravite da je Toni više moj stric nego moj trener", rekao je Nadal. "Ako u bilo kojem trenutku karijere promijenim člana svog tima, to će biti ne zato što gubim ili pobjeđujem, već što nemamo dovoljno motivacije jedan za drugog".

Nadal tokom cijele karijere radi sa istim ljudima.