Tenis
951

Put u Rio: Džumhur trenutno na mjestu koje vodi na Olimpijadu

Piše: E. B.
Foto: EPA
Foto: EPA
Prvi put u historiji bosanskohercegovačkog tenisa mogli bismo imati predstavnika u "bijelom sportu" na Olimpijskim igrama.

Damir Džumhur se nakon sjajnih nastupa na Mastersu u Miamiju trenutno nalazi na mjestu koje ga vodi na Ollimpijadu u Rio.

Način plasiranja tenisera na Olimpijske igre je veoma jednostavan. U Riju će se takmičiti 64 tenisera, od kojih će šest mjesta zauzeti teniseri po ITF rankingu, te dva sa specijalnim pozivnicama.

Preostalih 56 igrača će ostvariti plasman po ATP listi, no to ne znači da će najboljih 56 igrača igrati na OI ove godine.

Naime, u singlu je broj igrača iz jedne zemlje ograničen na četiri, te se samim tim otvara mnogo prostora za igrače ispod 56. mjesta na ATP listi.

Damir Džumhur će, ne računajući večerašnji duel protiv Raonića, iduće sedmice biti minimalno na 86. mjestu ATP liste, no u poretku za Olimpijadu u Riju će biti unutar 56 odabranih, tačnije na 55. mjestu.

Lista igrača koji će igrati na Olimpijskim igrama će biti zaključena 6. juna ove godine, a nadamo se da će Džumhur zadržati mjesto među igračima koji će ostvariti plasman u Rio.