Tenis
60

Prvo olimpijsko zlato u historiji Portorika: Senzacionalna Puig srušila Kerber u finalu

Piše: O. T.
Foto: EPA
Foto: EPA
Monica Puig piše historiju Portorika. Sjajna 22-godišnja teniserka osvojila je zlatnu medalju u ženskom singlu na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru nakon što je u finalu sa 2:1 u setovima srušila Angeliqueu Kerber.

Puig je trenutno 34. teniserka svijeta i prije ove titule njena najveća titula bio je turnir poput onog u Stasbourgu. Dakle, ništa specijalno.

Na drugoj strani, Kerber je druga teniserka svijeta. Riječ je o 28-godišnjoj Nijemici koja je ove godine u finalu Australian Opena srušila Serenu Williams. Kerber je igrala i finale Wimbledona gdje joj se Serena revanširala.

No, vratimo se Monici. Ona je nakon dva ujednačena seta pomela Kerber sa 6:1 u trećem setu i osvojila prvo olimpijsko zlato u historiji Portorika te pri tom postala prva žena sa osvojenom olimpijskom medaljom u historiji svoje zemlje.

Prvi set je osvojila sa 6:4, a onda je Kerber uzvratila istom mjerom. Rezultat trećeg seta smo već rekli. Puig je do finala savladala Hercog, Pavljučenkovu, Muguruzu, Siegemund i Petru Kvitovu.

Upravo je češka teniserka Kvitova (14. ATP) osvojila bronzu nakon što je sa 2:1 u setovima (7:5, 2:6, 6:2) savladala Madison Keys (9. ATP) iz Sjedinjenih Američkih Država.