Tenis
366

Poražen neumoljivi Nadal: Del Potro u finalu Olimpijskih igara

Piše: O. T.
(Foto: EPA)
Argentinski teniser Juan Martin del Potro uspio je srušiti sjajnog Rafaela Nadala i plasirati se u finale teniskog turnira na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru.

Nadal nije mogao i do treće pobjede u samo 24 sata. Jučer je u 20 sati po našem vremenu počeo meč protiv Roberta Bautiste Aguta, a onda je noćas u 00:15 sati po našem vremenu počeo finalni meč u dublu gdje je u paru sa Markom Lopezom osvojio zlatnu olimpijsku medalju nakon što su savladani Rumuni Florin Mergeu i Horia Tecau. To je bilo drugo Nadalovo zlato na olimpijskim igrama. Prije osam godina u Pekingu u singlu osvojio je zlato.

Duže od tri sata igre protiv Del Potra nisu donijele i treću pobjedu za Nadala u kratkom vremenom periodu. Španac do nastupa na Olimpijskim igrama u Riju nije igrao takmičarski meč još od odustajanja sa Roland Garrosa 27. maja, a evo bio je nadomak dva finala.

U finalu je Del Potro, teniser koji je trenutno 141. na ATP rang-listi, a na tom mjestu je zbog problema sa povredom koja ga je mučila tokom posljednje dvije godine. On je jedna od ljepših priča Olimpijskih igara jer je i u 1. kolu savladao Novaka Đokovića. Del Potro je prije četiri godine u Londonu osvojio bronzu. Sada će se okititi barem srebrom.

Del Porto je bolje otvorio meč i odmah je napravio brejk u prvom setu. Nakon toga su oba tenisera poprilično lagano upisala po dva gamea na svojim servisima. Zatim je Nadal napravio brejk za 3:3, a onda su ponovo i Nadal i Del Potro bez većih problema osvajali gameove i poene na svojim servisima sve do 13. gamea kada Nadal pravi novi brejk za prvi set koji je okončan rezultatom 7:5.

U drugom setu presudnim se pokazao treći game u kojem je Del Potro napravio brejk za 2:1 i onda je očuvao razliku i izjednačio u setovima na 1:1. Rezultat u drugom setu glasio je 6:4 za Argentinca.

Nadal je treći set otvorio uspješnim servosom, a onda je mnogo namučio Del Potra prilikom servisa Argentinca. Ipak, Del Potro upisuje game za 1:1. Skoro istom mjerom uzvratio je Del Potro na Nadalov servis u petom gameu, ali Španac osvaja game. Uz dosta muke Del Potro osvaja svoj novi game za 3:3. Potom Del Potro bez veće muke osvaja dva, a Nadal jedan game na svom servisu da bi Argentinac napravio brek za 5:4 čime dolazi do servisa za pobjedu.

Međutim, sjajni Nadal uzvraća brejkom za 5:5, a onda spašava tri brejk lopte koje je imao Del Potro u 11. gameu i Nadal dolazi do vodstva 6:5. Uspješnim servisom Del Potro je odveo meč u tie-brejk gdje je sa slavio 7:5.

Argentinac će u finalu igrati protiv Andyja Murrayja, a meč je na rasporedu sutra.

Juan Martin del Potro (141. ATP) - Rafael Nadal (5. ATP) 2:1 (5:7, 6:4, 7:6 /7:5/)